Ko može da računa na pomoć za turističke vodiče i pratioce

Biznis 12. mar. 202114:312 komentara
Podeli:
Turistički vodič, turisti, turizam
Izvor: Shutterstock

Prema evidenciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na dan 12. marta 2021. godine, kako je potvrđeno portalu N1, važeću legitimaciju ima 1.175 turističkih vodiča i 415 turističkih pratilaca. Koliko će njih imati pravo da dobije pomoć od 30.900,24 dinara, što je predviđeno novom državnom uredbom, zavisiće od nekoliko uslova. Osnovni je da pomoć nisu ostvarili iz dosadašnjih državnih paketa, a to su praktično, oni koji su - nezaposleni, nemaju agenciju u vlasništvu i nisu u penziji.

„Lice koje ima položen stručni ispit za turističkog vodiča i za turističkog pratioca, pravo na bespovratna sredstva može da ostvari samo po jednom osnovu“, ukazuje se u Uredbi koju je juče usvojila Vlada Srbije.

Uredbom se precizno propisuje ko ima pravo na ovu bespovratnu pomoć.

Prvi je da su turistički vodiči i pratioci državljani Srbije. Drugi – da su položili stručni ispit za turističkog vodiča ili turističkog pratioca u skladu sa propisima iz oblasti turizma.

„Uslov je i da su do dana stupanja na snagu ove uredbe ispunili zakonsku obavezu zamene legitimacije, odnosno da poseduju odgovarajuću i važeću legitimaciju. Takođe, da nisu u radnom odnosu, uključujući i u privrednom društvu čiji su osnivač ili član, kao i koji nisu radno angažovani po osnovu rada van radnog odnosa“, navodi se u Uredbi.

Uz sve ovo, ovi vodiči i pratioci ne smeju da imaju preduzetničku agenciju na svoje ime („ne obavljaju samostalno preduzetničku delatnost) i ne smeju da budu korisnici prava na penziju.

Kako će se prijavljivati za pomoć

Ko od turističkih vodiča i pratilaca ispunjava predviđene uslove utvrđivaće resorno ministarstvo iz zvančne evidencije turističkih vodiča i turističkih pratilaca i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Međutim, licencirani turistički vodiči i turistički pratioci moći će da se prijave za ovu pomoć, jednaku minimalnoj zaradi, tek kada se objavi javni poziv – takođe na sajtu Ministarstva turizma.

Konačan spisak građana koji će dobiti po 30.900,24 dinara biće objavljen na sajtu ministarstva.

Novac će vodičima i pratiocima biti isplaćen na tekuće račune u bankama koje će, kako se navodi – biti navedene u konačnom spisku.

Komentari

Vaš komentar