Klinički centar: Opremu kupili i za neizgrađene delove, platili sedam puta više

Biznis 29. mar 202212:37 > 12:371 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo zdravlja je opremu za Klinički centar Srbije (KCS) platilo 14,3 milijardi dinara, što je oko 122 miliona evra. Oprema je kupljena za novootvoreni deo, ali i za deo čija rekonstrukcija još nije ni započeta, piše Nova ekonomija.

Iako je u budžetu bilo predviđeno da se oprema plati 2,7 milijardi dinara (23 miliona evra), suma je sedam puta uvećana nakon što je grupa firmi na čelu sa Magna farmacijom (Magna pharmacia) dala ponudu od tačno 14,3 milijardi dinara, navodi Nova ekonomija.

Pročitajte još:

Tokom celog postupka javne nabavke procenjena vrednost je bila tajna, tako da nije bilo poznato koja je maksimalna cena koju ponuđači mogu da daju.

Tender je bio organizovan tako da je jedan ponuđač ili jedna grupa ponuđača oprema ceo Klinički centar, što ograničava transparentnost i konkurenciju, ocenjuje Nova ekonomija. Na isti način, kako se dodaje, opremane su i kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu, a na glavni dobavljač je i u ova tri postupka bila Magna farmacija.

Iako vlast ističe da je ponosna završetkom nove kule u Kliničkom centru, sva četiri klinička centra, u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu trebalo je da budu završeni u decembru 2021. godine.

Do sada je završen jedino klinički centar u Nišu, rekonstrukcija KC Vojovodine je u toku, dok radovi u Kragujevcu nisu ni započeti.

Premijerka Brnabić je u aprilu prošle godine najavila da bi rekonstrukcija četiri klinička centra trebalo da bude završena 2025. godine.

Opširnije pročitajte na portalu Nove ekonomije.

Komentari

Vaš komentar