Kišno leto idealno za pečurke i dobru zaradu u topličkom kraju

Biznis 15. jun. 202115:421 komentar
Podeli:
Izvor: William WEST / AFP

Kišno proleće i početak leta na području Topličkog okruga idealni su za rod šumske pečurke i dobru zaradu berača koji mogu dnevno da zarade i po 10.000 dinara, a za sezonu i nekoliko hiljada evra, rekli su otkupljivači na tom području.

„Ovo je najbolji period za ‘lisičare’ koje su ove godine odličnog kvaliteta i ima ih u velikim količinama. Ta pečurka je poznata i kao ‘žujara’ ili ‘ljutača’ i sa cenom od 500 dinara za kilogram donosi odličnu zaradu“, rekli su otkupljivači.

Kada je reč o „vrganjima“ oni su, kako su rekli, kao najkvalitetnije i najtraženije šumske pečurke, sada nešto slabijeg kvaliteta, pa im je i cena nešto niža nego obično i trenutno iznosi 250 dinara po kilogramu.

„Sezona ‘vrganja’, prema njihovim rečima, tek dolazi jer kvalitet te pečurke raste sa toplijim, sunčanijim letnjim danima, tako da spretni berači, koji dobro poznaju terene i mesta na kojima raste to ‘šumsko zlato’, za jednu sezonu mogu da zarade više hiljada evra“, rekao je otkupljivač pečuraka.

U topličkom kraju pored tih pečuraka raste i otkupljuje se još dosta manje poznatih jestivih, ukusnih i veoma lekovitih vrsta pečuraka, kao što su „jajara“, „crna truba“ i mnoge druge, koje iskusni berači na terenu lako prepoznaju.

Dobri berači pečuraka dnevno, kako su rekli otkupljivači, mogu da naberu od pet do 15 kilograma, a dešavalo se da neki berači dnevno predaju i po 100 kilograma.

Kako bi pečurke ostale u dobrom stanju i postigle veću cenu berači se odlučuju da ih sami seku i suše, pa tako za kilogram suvih dobijaju između 1.000 i 1.200 dinara.

Najbolja izvozna cena za ‘vrganj’ i ‘lisičaru’ od sedam-osam evra, kako su rekli otkupljivači postiže se kuvanjem, a sušenjem i 30 evra.

„Vrganj“ se najviše izvozi u Italiju dok su za „lisičaru“, koja je u Srbiji daleko najboljeg kvaliteta, najzainteresovaniji Švajcarci, Nemci i Francuzi.

Komentari

Vaš komentar