Kisić: I dalje među nezaposlenima veliki broj mladih

Biznis 31. mar 202214:056 komentara
Podeli:
Darija Kisić
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Srbiji se smanjuje stopa nezaposlenosti, ali je i dalje svaki peti nezaposleni iz grupe mladih osoba, istakla je ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Ona je na konferenciji o preduzetništvu mladih „Pokreni se-kreni u biznis“ u Privrednoj komori Srbije kazala da je u poslednjem kvartalu prošle godine 15.200 mladih dobilo priliku da prvi put zasnuje radno iskustvo.

„To jeste dobro, ali i dalje desetine hiljada mladih čeka tu priliku“, rekla je Kisić i dodala da je posebno nepovoljan položaj mladih žena koje konkurišu za posao u privredi.

Ona je rekla da je država prepoznala potencijal mladih i da preduzima brojne mere da im pomogne u zapošljavanju i pokretanju sopstvenog biznisa.

„Ekonomsko osnaživanje mladih je jedan od naših prioriteta i ono na čemu radimo je da podstaknemo sto veći broj mladih da nakon završetka formalnog obrazovanja započinju sopstveni posao“, rekla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Ukazala je da se na taj način mladi samozapošljavaju, da se otvaraju nova radna mesta i mladi ljudi ostaju u svojoj zemlji.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić je rekao je da je stopa nezaposlenosti mladih smanjena prethodne godine u odnosu na 2020. godinu, kao i da je Ministarstvo obezbedilo oko sto miliona dinara pomoći mladim preduzetnicima, kao i bespovratna sredstva od 35-40 odsto za troškove nabavke nove opreme i počinjanja biznisa.

Podsetio je da se od 2016. do 2020. godine više od 357 srednjih škola u Srbiji prijavilo za sprovođenje programa i učeničkih kampanja koje razvijaju preduzetnički duh kod mladih.

Komentari

Vaš komentar