Kinezi će graditi most u Novom Sadu, a domaći stručnjaci mogu samo – da negoduju

Biznis 13. maj. 202119:37 > 20:3243 komentara
Podeli:

Novi, četvrti most u Novom Sadu, mogao bi da počne da se gradi do kraja godine - to je najavljeno juče na sastanku u gradskoj kući, na kom je kineska kompanija CRBC, izvođač radova, predstavila više idejnih rešenja za budući most i obilaznicu. Iako još nije usvojen urbanistički plan kojim se određuje gradnja nove saobraćajnice, novi most je proglašen projektom od nacionalnog značaja. Kritike, osim iz opozicije, dolaze i od dela stručne javnosti.

Kako bi mogao da izgleda novi most preko Dunava, Novosađani su saznali zahvaljujući fotografijama sa sastanka u gradskoj kući, na koji su bili pozvani samo vlasti naklonjeni mediji. Kineska kompanija CRBC predstavila je idejna rešenja, a grad će da bira.

„I nakon toga bismo užurbano mogli da nastavimo sve pripremne radnje koje bi nas mogle dovesti, možda i brže nego što sam prošli put najavio, ministar je Momirović je to pitanje otvorio, da možda i do kraja godine počemo sa gradnjom četvrtog mosta u Novom Sadu“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević .

povezane vesti

Most će se graditi u produžetku Bulevara Evrope, ići će preko Šodroša i Ribarskog ostrva, do obilaznice u Sremskoj Kamenici. Povezaće uličnu mrežu Novog Sada sa sremskom stranom, kao i međunarodni put E-75 sa budućim Fruškogorskim koridorom. Ideja o mostu na toj trasi stara je više od pola veka, a jednom kada bude podignut, rasteretiće promet usmeren na Most Slobode, objašnjava profesor Vuk Bogdanović sa Fakulteta tehničkih nauka.

„Iz razloga što je most slobode praktično most koji ima najveće zahteve za protokom, i najviše saobraćaja se realizuje baš upravo na ovom mostu, izgradnjom novog mosta došlo bi do značajnog rasterećenja upravo ovog mosta, tog dela grada i okolnih saobraćajnica, iz razloga što bi dobar deo tih zahteva za saobraćajem bio premešten upravo na taj novi most i dalje bi Bulevarom Evrope taj saobraćaj bi se dalje razdvajao po zapadnim i središnjim delovima grada“, kaže Bogdanović.

Niz primedbi na projekat podnelo je Društvo arhitekata Novog Sada (DANS). Kažu da će stanovnici Bulevara Evrope za most platiti previsoku cenu.

„Prvo imali smo primedbu zbog čega je uopšte potrebno graditi vijadukt koji kreće od Bulevara Evrope, za drumski saobraćaj, što znači da će ljudi koji žive na Bulevaru Evrope imati odjednom saobraćaj ispred svojih prozora, odgovor na to nismo dobili. Imali smo primedbu na drumski karakter mosta, dali smo primedbu da se uvede recimo tramvaj prigradski za Beočin, nisu to hteli ni da razmotre, u trenutku kada je saobraćaj gori nego ikad. Imali smo primedbu zašto ne žele da se raspiše arhitektonski konkurs za novi most, a sada vidimo zašto, zato što ne žele da to radi domaća struka“, izjavio je Aleksandar Bede iz DANS.

Jer su taj posao, nastavlja Bede, već uradili „anonimni inženjeri iz daleke istočne imperije.“

Budući, četvrti most u Novom Sadu proglašen je projektom od nacionalnog značaja, što otvara mogućnost da se sa investitorom i izvođačem radova pregovara direktno, bez redovnih procedura, i javnih nabavki.Tako je izgradnja četvrtog mosta, bez javnog tendera, poverena kineskoj kompaniji CRBC, istoj onoj koja je zadužena i za izgradnju Fruškogoroskog koridora, posla koji je, takođe ugovoren direktnom pogodbom, daleko od očiju javnosti.

Javnosti je prepuštena jedna odluka – gradonačelnik Vučević Novosađanima je prepustio izbor imena novog mosta, koji lokalni opozicionari već nazivaju „kineskim“.

Komentari

Vaš komentar