Kim Kardašijan kažnjena sa 1,26 miliona dolara zbog reklamiranja kriptovaluta

Biznis 03. okt 202221:114 komentara
Izvor: Tanjug/Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File

Američka Komisija za hartije od vrednosti kaznila je Kim Kardašijan sa 1,26 miliona dolara zbog toga što je reklamirala ulaganje u kriptovalute na društvenim mrežama, a da nije navela da je reč o plaćenoj reklami, niti koliko je za to dobila novca. "Savezni zakoni o hartijama od vrednosti su jasni - svaka slavna ličnost ili drugi pojedinac koji promoviše ulaganje u kripto imovinu mora da otkrije prirodu, izvor i iznos nadoknade koju su primili u zamenu za promociju. Investitori imaju pravo da znaju da li je promocija hartija od vrednosti objektivna, a gospođa Kardašijan je propustila da otkrije ove informacije", rekao je Gurbir S. Greval, direktor odeljenja za izvršenje Komisije za hartije od vrednosti SAD.

Kim Kardašijan je pristala da podmiri optužbe, plati 1,26 miliona dolara kazne i pripadajuće kamate, kao i da sarađuje sa istragom Komisije koja je u toku, navodi se u saopštenju na sajtu Komisije za hartije od vrednosti SAD.

Komisija je utvrdila da je Kardašijan propustila da otkrije da joj je plaćeno 250.000 dolara da objavi post na svom Instagram nalogu o EMAX tokenima, kripto imovini koju nudi Ethereum Max. Njena objava je sadržala i link ka sajtu Ethereum Max, koji je pružao instrukcije potencijalnim investitorima o kupovini EMAX tokena.

„Ovaj slučaj je podsetnik da kada poznate ličnosti ili influenseri podržavaju investicione mogućnosti, uključujući hartije od vrednosti kripto imovine, to ne znači da su ti investicioni proizvodi pravi za sve investitore“, rekao je predsednik Komisije za hartije od vrednosti SAD Geri Gensler.

On je naveo da Komisija podstiče investitore da razmotre potencijalne rizike i mogućnosti ulaganja u okviru sopstvenih finansijskih ciljeva.

„Slučaj gospođe Kardašijan takođe služi kao podsetnik poznatima i ostalima da zakon od njih zahteva da javno objave kada i i koliko su plaćeni da promovišu ulaganje u hartije od vrednosti“, dodao je Gensler.

Komentari

Vaš komentar