Kako do minimalca države: Nekima novac iz prvog paketa još nije legao

Biznis 15. apr. 202118:476 komentara
Podeli:

Isplata trećeg paketa državne pomoći je počela, više od milion radnika dobiće polovinu minimalca za tri meseca. Ipak, nekima novac iz prvog paketa državne podrške još nije legao na kovid račune. Grešaka je u uplatama bilo i to nije neobično. Ono što jeste, to je da njih Poreska uprava sporo ili uopšte ne ispravlja, a kako sve to izgleda u praksi, objasnila je Milena Amon, iz Udruženja zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

„Probleme imamo još od prethodne godine, neki nisu dobili za sve mesece ili su dobili za polovinu radnika. Oni se i dalje bore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, a neki nisu ni dobili sredstva, iako su se uredno prijavili. U Udruženju nemaju precizne informacije o broju njihovih članova koji imaju takve probleme, ali zna da se javilo nekoliko desetina“, ističe Amon.

„Oni koji pomoć nisu dobili, obraćaju se prvo svojoj Poreskoj upravi, onda ih usmere na mejl direktnadavanja2021, za ove nove pakete, a onda ih odatle prebacuju na drugi mejl ili telefon, potom u centar, gde se niko ne javlja, prebacuju se nadležnosti i to je, u stvari, najveći problem, što se ne može dobiti precizna informacija i rešiti problem kod svog poreskog inspektora“, kaže Amon.

Povezane vesti:

Oni koji nisu dobili sredstva bukvalno se bore sa Poreskom upravom, a takav je i slučaj privrednika iz Pančeva, koji je dobio minimalce.

„U firmi su radili on i sin, u međuvremenu je sin iznenada preminuo, Poreska uprava je to tretirala kao smanjenje broja zaposlenih, što nije dozvoljeno za firme primaoce pomoći i potražuju mu sve minimalce nazad. On se žalio i ministarstvu i Poreskoj upravi i premijerki i nigde nije dobio odgovor. Obratio se i predsedniku, a posle toga je ponovo upućen na Ministarstvo finansija, koje mu ne odgovara. Takvih slučajeva ima 17, prema podacima Poreske uprave, tako da nije jasno kako ne mogu da nađu rešenje za njih“, rekla je Amon.

Kada je reč o tužbama, zbog nemogućnosti da se ostvari pravo na državnu pomoć, to je dugoročan proces koji košta, i ne isplati se uvek, navodi predstavnica Udruženja.

„Udruženje će pisati Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, posebno za firme gde se dogodio smrtni slučaj, kaže Amon i apeluje da se nadležne službe profesionalizuju, da se procedure sprovode na jednostavan i efikasan način, a ne da prebacuju odgovornost jedni na druge“, kaže ona.

O elektronskim fiskalnim uređajima kaže da neće smanjti sivu ekonomiju i samo je bespotreban trošak za privrednike u godini krize, a troši se i tri milijarde dinara iz budžeta.

Komentari

Vaš komentar