Kada i gde se podnose zahtevi za izvoz žitarica i koja količina sme da se izveze

Biznis 20. apr 202213:40 > 13:42
Izvor: Unsplash/Stefano Marinelli

Zahtevi za izvoz ograničenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja mogu da se podnesu elektronskim putem na mejl adresu [email protected], saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zahtevi će se, kako je istaknuto, podnositi od 20. do 25. tekućeg meseca za naredni mesec, dok će se za mesec maj podnositi od 22. do 28. aprila.

Vlada Republike Srbije odobrila je kvote za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.

„Novom odlukom Vlade dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota osam miliona litara“, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Pročitajte još:

Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou.

„U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz“, upozorilo je ministarstvo.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kako bi se uspešno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja uzrokovanih značajnim rastom tražnje na svetskom i domaćem tržištu.

„Iz tog razloga, Vlada je odlučila da uvede kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mesečnom nivou i za određeni period“, navodi se u saopštenju Vlade.

Komentari

Vaš komentar