Još bez dogovora o minimalnoj ceni rada

Biznis 20. avg 202112:39 > 14:127 komentara
Podeli:

Socijalno-ekonomski savet (SES) još nije zauzeo stav o minimalnoj ceni rada, izjavio je predsedavajući tog tela Miloš Nenezić i dodao da bi timovi koji o tome pregovaraju ponovo trebalo da se sastanu u ponedeljak, 23. avgusta.

Nenezić, koji je i predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je da to republičko telo još dobija predloge i mišljenja sa lokala od sindikalnih i poslodavačkih organizacija.

To znači da SES postaje telo koje pospešuje socijalni dijalog, rekao je Nenezić.

„Ono što je sigurno je da povoljni indikatori u našoj zemlji pokazuju da se može povećati minimalna cena rada“ rekla je nakon sastanka saveta ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Istakla je da očekuje da se u narednom periodu postigne dogovor oko toga.

Članovi saveta napomenuli su da se mora promeniti nešto kada su u pitanju kolektivni ugovori, a apelovali su i na Skupštinu da savet ima stolicu u parlamentu.

„Postoji nejednaka ravnoteža moći između zaposlenih i poslodavaca jer ne postoje kolektivni ugovori“ rekao je predsednik granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković.

Stojiljković je podsetio da su pre tri godine tražili da se minimalna zarada i potrošačka korpa izjednače.

„Ono što mi očekujemo jeste da Vlada u liku Ministarstva finansija kaže da li je ono što je predsednik Vučić, pre svih, izvan procedure, rekao – da li je to zadnja ponuda ili može biti i više. Po nama iz sindikata to je nedovoljno jer samo prolongira trenutno stanje. A mi stvarno ne znamo šta bismo radili kada bismo pristali na manje od onogo što tražimo. Pre tri godine smo tražili da se minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa izjednače, tri godine su prošle i to je nešto više od 39 hiljada dinara“ rekao je Stojiljković.

Komentari

Vaš komentar