Jašući na talasu inflacije, Dove dezodoransi tri puta skuplji nego u Nemačkoj

Biznis 10. avg 202219:29 > 20:41139 komentara
Podeli:

Iako su se kupci u poslednjih godinu dana navikli na stalna poskupljenja, mnogi su iznenađeni dupliranjem cena nekih proizvoda, i to skoro preko noći. Zbog čega isti dezodorans u Srbiji košta tri puta više nego u nemačkim radnjama? Odgovor trgovaca je neubedljiv.

Jašući na talasu inflacije, cene nekih proizvoda iz svakodnevne upotrebe su daleko dogurale. Potrošači su zatečeni poskupljenjem Dove dezodoransa, koji je preko noći skočio sa 300 na 700 dinara. Isti taj dezodorans u Nemačkoj košta manje od dva evra – oko 230 dinara.

Povezane vesti

U konkretnom slučaju proizvođač, kompanija Unilever, objašnjava za N1 da su se povećani troškovi proizvodnje odrazili na cenu, ali da je kvalitet ostao isti.

„Za Nemačku kao članicu Evropske unije koju navodite kao primer, može se reći da je plasiranje robe na tržište manje izazovno nego za Republiku Srbiju, gde plasiranje robe podleže dodatnim troškovima“, kažu iz Unilevera.

Takvih primera je sve više. Kako trgovci obračunavaju cene, pa je moguće da u kratkom roku nešto poskupi više nego duplo?

„Treba, na prvom mestu, da gledamo rast proizvođačkih cena, ili uvozničkih cena. U ovom konkretnom slučaju, radi se o uvozu“, navodi Žarko Malinović sekretar Udruženja PKS za trgovinu.

Nenad Bumbić iz Udruženja Zaštitnika potrošača kaže da je „problem kod nas to što smo mi malo tržište“.

„Što se tiče snabdevanja nekim proizvodima koji se ne prodaju u većim obimima u Srbiji, na nivou Evrope postoje centralna skladišta, centrale firmi snabdevaju skladišta, a da bi to došlo na naše tržište, mora da se razbije na relativno malu količinu koja treba da prođe carinu i kada prolazi neke druge procedure koje ne postoje na tržištu EU – to naravno opterećuje cenu proizvoda kod nas“, navodi Bumbić.

I dok se povećanim troškovima snabdevanja proizvoda iz uvoza objašnjavaju poskupljenja u maloprodaji, da li je to dovoljan razlog da se cene dupliraju preko noći?

„To nije toliki procenat, kod većine proizvoda, da je to 50, 60, 70, ili 100 odsto – to je manje. Opet dolazimo u situaciju nedovoljne konkurencije na našem tržištu, gde su neke firme u poziciji da diktiraju cene“, kaže Bumbić.

Koje još cene „bodu oči“ građana.

Oni za N1 kažu da su to cene jogurta, mleka, kiselog mleka, maslinovog ulje, svinjskog buta, kupki za kupanje, kafe, kako ističe jedna ispitanica „Aman, sve“.

Bez interesovanja potrošača koji lako jedan brend dezodoransa mogu zameniti jeftinijim, cena mora na dole.

„Možemo da očekujemo da će taj proizvod, verovatno, veoma brzo biti na akciji, na način da dođe do novog formiranja cena, tako da ta akcijska cena njega vrati u neku novu normalu po kojoj mi kupujemo“, navodi Malinović.

Po staroj dobroj formuli, poskupljenje pa popust, Dove dezodoransi u nekim trgovinama već su se našli na akciji od 20 do 40 odsto, a cena je uz velikodušan popust i dalje veća od one pre poskupljenja.

Komentari

Vaš komentar