Jačaju pritisci vladajuće većine na Fiskalni savet, ali im on uspešno odoleva

Biznis 15. okt. 202119:328 komentara
Podeli:

Predstavljanje Izveštaja Fiskalnog saveta u Skupštini Srbije proteklo je uz niz napada na rad tog tela. Narodni poslanik Veroljub Arsić zamerio je to što izveštaj nije poitpisao i treći član saveta, koji je postavljen krajem prošle godine - Bojan Dimitrijević. Da li vladajuća stranka pokušava da utiče i na rad Fiskalnog saveta?

„Mi smo ga poslali odavde. Mi odavde. Ima prava da učestvuje u svakom delu“, smetalo je poslaniku Veroljubu Arsiću to što su izveštaj potpisala samo dva člana Fiskalnog saveta, što ime Bojana Dimitrijevića nije tu.

Predsednik Fisklanog saveta Pavle Petrović objasnio je poslaniku: „Nismo tražili od gospodina Dimitrijevića, a to sam mu i rekao, da uzima odgovornost za nešto u čemu nije učestvovao.“

POVEZANE VESTI:

Bojan Dimitrijević postavljan je krajem prethodne godine, na predlog Narodne banke Srbije. Tada su reagovali pojedini iz opozicije kao i iz struke, govoreći da je to način da se utiče na rad tog tela. Međutim, oni koji prate rad tog tela, smatraju da za sada ispada nije bilo.

Novinar lista „Danas“ Miloš Obradović kaže da nije nigde video nikakvo istupanje profesora Dimitrijevića ili ograđivanje od izveštaja Fiskalnog saveta.

„Tako da verujem da će oni nastaviti da budu stručni“, navodi Obradović i dodaje da bi u suprotnom to bila „velika šteta za društvo, a i za vlast“.

Sa takvom ocenom saglasna je i novinaraka Nove ekonomije Ivana Pavlović. „Za sada, kako se čini, po kvalitetu svojih izveštaja i preporuka, Fiskalni savet odoleva“, navodi ona.

Iznete su i kritike, a i pohvale, na rad Vlade i upravljanje javnim finsnsijama. Pa je, kako kaže Pavlović, trebalo obratiti pažnju na sadržaj tog izveštaja.

„Bilo bi logično da je narodni poslanik vladajuće stranke, umesto gubljenja vremena na to ko je kada i sa kime radio i kako je izveštaj pisan, pitao na primer zašto je Fiskalni savet predložio zamrzavanje plata u ovoj godini. Zašto nam je fiskalni rezultat najgori do sada“, ističe novinarka Nove ekonomije.

Zašto je pomoć data svim građanima, a ne samo najugroženijima, zašto se dodeljuju subvencije Er Srbiji i EPS-u – samo su neka od pitanja koja bi predstavnici naroda, kaže Pavlović, trebalo da postave umesto brige ko je šta potpisao.

Komentari

Vaš komentar