Izvoz ruskog gasa u Evropu opao za skoro 40 posto

Biznis 09. avg 202216:5614 komentara
Podeli:
Izvor: JOHN MACDOUGALL / AFP/Ilustracija

Izvoz ruskog prirodnog gasa kroz gasovode ka Evropskoj uniji (EU) i Velikoj Britaniji opao je za skoro 40 posto u prvih sedam meseci 2022. u poređenju s istim periodom 2021. godine, saopštila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA), prenosi agencija Anadolija.

Pročitajte još:

Izvoz prirodnog gasa pao je za skoro 50 posto u odnosu na period između 2017. i 2021. godine, saopštila je IEA, pozivajući se na podatke platforme za finansijsku analizu Refinitiv Eikon.

Izvoz prirodnog gasa iz Rusije pao je na 1,2 milijarde kubnih stopa na dan, što je najniži nivo u skoro 40 godina, navodi agencija.

Evropska unija je 2021. uvezla 155 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije, što čini oko 45 posto uvoza gasa u bloku i skoro 40 posto njene ukupne potrošnje gasa.

Rusija izvozi prirodni gas u EU i Veliku Britaniju kroz tri glavna gasovodna koridora, u kombinaciji s manjim interkonekcijama, pokazuju podaci ruske energetske kompanije Gazproma.

Morski gasovod Severni tok 1 jedan je od ovih koridora koji prolazi kroz Baltičko more do Nemačke i dalje do Holandije, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja.

Ostali krakovi gasovoda idu preko Belorusije do Poljske i Nemačke i preko Ukrajine gde se gasovod grana do Češke i Austrije, transportujući prirodni gas dalje u zemlje severne i južne Evrope.

Komentari

Vaš komentar