Iz IPARD programa do milion evra podsticaja po poljoprivredniku

Biznis 21. jun. 202117:125 komentara
Podeli:
Izvor: Ilustracija / N1

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije raspisalo je danas novi, šesti po redu konkurs za dodelu podsticaja iz IPARD fondova EU u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, što podrazumeva izgradnju objekata i kupovnu nove mehanizacije i opreme, kao i u podizanje zasada voća, povrća i grožđa. Traktore, međutim, nije moguće kupiti kroz ove podsticaje. Pojedinačne subvencije idu i do milion evra u sektorima mleka i mesa, a do 700.000 evra u drugim sektorima poput voća i povrća.

Poljoprivrednici već od danas mogu da podnose zahteve za odobravanje podsticaja iz IPARD programa EU. Krajnji rok za predaju ovih zahteva je 10. septembar 2021.

Ukupan budžet je tačno 6.460.900.000 dinara, što je oko 55 miliona evra.

Pročitajte još:

Podsticaji se kreću od 60 odsto do 70 odsto od investicije i to od 5.000 evra do milion evra za sektore mleka i mesa, dok u sektorima voća, povrća, ostalih useva, grožđa i jaja mogu biti od 5.000 evra do 700.000 evra.

Koliki tačno će biti procenat podsticaja iz IPARD fondova u rasponu od 60 do 70 odsto, zavisiće da li je reč o mladom poljoprivredniku i da li je konkretno poljoprivredno gazdinstvo u planinskom području.

Olakšavajuća okolnost sada će biti što je poljoprivrednicima omogućeno da 50 odsto podsticaja iz IPARD programa dobiju pre kupovine opreme, a ne da im se posle kupovini refundira taj iznos.

Specijalizovane agencije

Igor Jezdimirović iz Centra za ruralni razvoj i primenjeno obrazovanje rekao je da su procedure za dobijanje sredstava iz IPARD programa veoma složene i da poljoprivrednicima pomažu specijalizovane agencije, poput njihove.

„Da bi se dobila sredstva iz IPARD fondova neophodno je napraviti biznis plan kako bi se utvrdila ekonomska opravdanost investicije“, rekao je Jezdimirović.

Dodao je da to podrazumeva i proceduru provere ispunjenosti nacionalnih standarda poslovanja gazdinstva, koja se radi putem odgovarajućih inspekcija, najčešće fitosanitarne, inspekcije za zaštitu životne sredine i kontrole na licu mesta.

Jezdimirović je rekao da IPARD sredstva uče poljoprivrednike da proizvodnja mora biti ekonomski opravdana, a investicije su namenjene gazdinstvima sa potencijalom za dalji rast proizvodnje i tome doprinose.

Sredstva za finansiranje objekata, opreme i mehanizacije, osim za traktore, za koja je danas raspisan konkurs su iz budžeta IPARD programa od 2014. godine do 2020, a prvi konkurs je bio raspisan 2017. godine.

Problem je, kako je rekao Jezdimirović bio u nedostatku operativnog kapaciteta za dobijanje akreditacije za sprovodjenje konkursa, pa novac koji je bio rasporedjen za odredjenu godinu nakon isteka dodatnog roka od par godina kao neiskorišćen se vraća u budžet EU.

Sada kada je sistem uspostavljen, kako je rekao, potrebno je da se stalno nadogradjuje i razvija kako bi mogao da „servisira“ sve veća sredstva koja budu dostupna u što kraćem vremenskom periodu.

Pošto su procedure za konkurs složene taj posao podrške poljoprivrednicima u Srbiji obavljaju specijalizovane agencije, čije usluge spadaju u prihvatljive troškove IPARD fondova i delom se refundiraju iz samog programa.

Komentari

Vaš komentar