Istraživanje: Plata programera tri puta veća od prosečne plate u Srbiji

Biznis 16. nov. 202115:34 > 15:5930 komentara
Podeli:
Kancelarija, mladi it sektor, kompjuter, programer, posao, redakcija, posao na kompijuteru, firma,
Izvor: Shutterstock

Stručnjacima iz IT oblasti je najbitnija plata prilikom donošenja odluke da li žele da promene radno okruženje, pokazuje istraživanje “Puls srpske IT zajednice” koje je sproveo sajt "HelloWorld.rs" u kom je učestvovalo 2.238 IT stručnjaka.

Plate IT kandidata su i do tri puta više od prosečne plate u drugim sektorima, brojni benefiti poput fleksibilnog radnog vremena, rada od kuće, privatnog zdravstvenog osiguranja su samo neki od razloga zašto je ovaj sektor među najtraženijim sektorima u Srbiji i oblast gde gotovo nema nezaposlenih, govore rezultati istraživanja.

IT Stručnjaci zadovoljni svojim poslom – plata osnovni faktor za promenu posla

Kada govorimo o IT stručnjacima uglavnom očekujemo da je velika većina njih zadovoljna svojim poslom i radnim okruženjem, pokazuje istraživanje sajta „HelloWorld.rs„.

U pogledu zadovoljstva čak 82 odsto programera je zadovoljno svojim poslom dok je ostatak ispitanika izrazilo nezadovoljstvo svojim poslom. Ove podatke treba uporediti sa podacima koji se tiču želje za promenom radnog mesta koji pokazuju da dve trećine njih ne traži aktivno posao, ali je zainteresovano za ponude. Svaki četvrti kandidat je u potrazi za novim zaposlenjem, a ostali ispitanici nemaju želju za promenom.

Sa druge strane do promene posla dolazi zbog određenih faktora koji utiču na ovu odluku. Stručnjacima iz IT oblasti je najbitnija plata prilikom donošenja odluke da li žele da promene radno okruženje, nakon toga sledi rad u novim tehnologijama, izazovniji projekti, kao i bolji „work/life“ balans. Najmanje uticajan faktor za promenu posla jeste neslaganje u trenutnom timu.

Prosečna plata u IT industriji i preko 1.500 evra

Podatak da su IT stručnjaci prvi na listi najplaćenijih zanimanja je već poznato, ali se postavlja pitanje koliko oni zaista zarađuju. Prema dostupnim podacima do kojih je došao sajt HelloWorld.rs, prosečna plata programera ide preko 1.500 evra. Istraživanje je takođe pokazalo da veliki broj programera zarađuje i između 500 i 1.000 evra, što nam govori da je veliki broj programera na tržištu sa malim brojem godina relevantnog iskustva u ovoj industriji.

Da u ovoj industriji plate mogu biti i do pet puta više od prosečne plate u Srbiji pokazuju i podaci da čak 37 odsto ispitanika zarađuje preko 2.000 evra, pokazuje ovo istraživanje.

Pored visokih plata, programeri očekuju i dobar sistem beneficija, te poslodavci sve više moraju da rade upravo na benefitima koji će privući nove kadrove, odnosno – zadržati postojeće.

U tom pogledu odgovori IT-jevaca pokazuju da im je omiljena beneficija fleksibilno radno vreme, a odmah nakon toga sledi i rad od kuće. Zatim na listi se nalaze i edukacije/obuke/konferencije, dodatni slobodni dani i privatno/dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Beneficije poput velnes paketa, sporta i rekreacije, hrane i pića nalaze sa na dnu same liste.

U pogledu faktora koji utiču na promenu posla, interesantno je primetiti da je kod muškaraca rad u novim tehnologijama na drugom mestu, dok je kod žena tek na četvrtom mestu. A work/life balans je kod žena na trećem mestu, dok je kod muškaraca na četvrtom mestu, kazuju zaključci istraživanja.

Najveći centri Beograd i Novi Sad

U pogledu mesta prebivališta (i rada) 50 odsto ispitanika je stacionirano u Beogradu, dok je 17 odsto njih stacionirano u Novom Sadu, 8 procenata u Nišu i 6 odsto u Subotici, što pokazuje da su i dalje najveći IT centri Beograd i Novi Sad, ali ono što hrabri jeste da se gradovi poput Niša i Subotice pojavljuju na mapi IT tržišta i da se očekuje još veći broj programera u ovim gradovima.

Da je više stranih kompanija na tržištu pokazuju i podaci da najveći broj programera radi za strane IT kompanije čak 55% dok je 45 procenata programera zaposleno u domaćim kompanijama.

Komentari

Vaš komentar