Inspekcija želi da zabrani SBB-u popust korisnicima sa e-računom

Biznis 09. avg. 202112:25 > 12:4868 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Poslovna odluka SBB kompanije da se odrekne prihoda u visini od 100 dinara, odobravajući popust svakom korisniku koji se odluči da dobija račune elektronskim putem, a ne poštom, po odluci Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija predstavlja kršenje Zakona o zaštiti potrošača, saopšteno je iz te kompanije.

Naime, kako dodaju, Tržišna inspekcija donela je rešenje po kome SBB kompanija treba da zaustavi primenu odluke o umanjenju računa u visini od 100 dinara, svim korisnicima koji su odlučili račune dobijaju elektronskim putem.

Korisnicima koji su već prešli na elektronski račun poručujemo da nalog inspekcije smatramo nezakonitim, zbog čega je SBB uložio žalbu, a preduzeće i sva druga raspoloživa pravna sredstva u slučaju da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ostavi na snazi sporno i štetno rešenje Tržišnog inspektora, kažu iz SBB-a. Takođe, dodaju, odluka da SBB-u zabrani popust biće predmet Arbitraže, koji je već pokrenut protiv Republike Srbije.

Iz SBB-a kažu da je indikativno „da ta ista inspekcija povredu propisa nije našla u identičnoj poslovnoj praksi državnog Telekoma Srbija ili češkog Telenora, koji su bez problema umanjili račun onim korisnicima koji račune dobijaju elektronskim putem“. Ovo selektivno kažnjavanje pokazuje da se nastavlja pritisak državnih organa na našu kompaniju, zbog čega je SBB podneo žalbu uz obrazloženje da ne naplaćuje izdavanje računa, ističe se u saopštenju.

Elektronski računi i dalje će biti sa nepromenjenim iznosom, navode iz SBB, jer, kako ističu u saopštenju, žele da učine sve da podrže svoje korisnike koji su zajedno sa njima odlučili da štite životnu sredinu. SBB smatra da svaka društveno odgovorna kompanija treba da da svoj doprinos ovoj važnoj temi.

U mnogim zemljama širom sveta slanje elektronskih računa postala je uobičajena praksa, zbog koje su neke od njih prestale se štampom papirnih računa, a u nekim zemljama plaćaju se dodatni penali ako se obaveze ne izmire elektronskim putem.

Nažalost, dok Vlada Srbije konstantno javno ističe da se zalaže za bespapirnu ekonomiju i digitalizaciju, svedoci smo da je praksa drugačija, jer bi upravo zbog popusta na e-račun po odluci Tržišne inspekcije trebalo da budu kažnjene i naša kompanija, a i građani koji su već prešli na e-račun, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, SBB kompanija je 1. maja povećala je cene svih usluga za 100 dinara, a u skladu sa Zakonom i obavestila korisnike o ovoj odluci. Svim SBB korisnicima  koji pređu na ili već koriste e-račun kompanija odobrava popust u iznosu od 100 dinara.

Želimo da verujemo da u će u institucijama i administraciji prevladati razum, jer korišćenje usluge e-računa omogućava građanima da obaveze izmiruju brže, jednostavnije i sigurnije, bez dodatnih troškova, odlaska u banku ili čekanja u redovima. Nastojaćemo da kao društveno odgovorna kompanija i dalje dajemo doprinos očuvanju životne sredine, zaključuje se u saopštenju.

SBB je deo United Grupe, u okviru koje posluje i N1.

Komentari

Vaš komentar