Infrastruktura železnice: Na javnim nabavkama ušteđeno oko 1,2 miliona evra

Biznis 31. okt. 202115:292 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Infrastruktura železnice Srbije saopštila je da je od 1. jula 2020. godine do danas u realizaciji javnih nabavki ostvarila uštede od oko 1,2 miliona evra.

U saopštenju se navodi da su stručne službe Infrastrukture železnice Srbije, koje su realizovale javne nabavke, ostvarile u prethodnih 16 meseci razliku između procenjenih i postignutih ugovorenih vrednosti za nabavke od oko 144 miliona dinara.

„To znači da su nakon sprovedenih procedura javnih nabavki dobijene ugovorene vrednosti koje su za oko 1,2 miliona evra bile manje od prvobitno predviđenih planovima nabavki. Na taj način ostvarene su značajne uštede, a ova sredstva mogla su biti usmerena u troškove tekućeg održavanja i rekonstrukcije železničke infrastrukture“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, „tome je doprinela i striktna primena novog Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. jula 2020. godine, uključujući princip jednakog tretmana ponuđača i maksimalnu transparentnost postupka“.

„To je dovelo do povećanja konkurentnosti, pa tako sada u postupcima javnih nabavki prosečno učestvuju četiri ponuđača, što ranije nije bio slučaj“, navode iz Infrastruktura železnice Srbije.

Komentari

Vaš komentar