Inflacija u Turskoj skoro 80 odsto

Biznis 18. avg 202215:418 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/PublicDomainPictures

Turska centralna banka snizila je svoju ključnu kamatnu stopu, uprkos tome što je inflacija dostigla skoro 80 odsto, a u skladu sa ekonomskim stavovima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji tvrdi da povećanje kamatnih stopa izaziva inflaciju.

Banka je saopštila da je odlučila da smanji referentnu stopu sa 14 odsto na 13 odsto.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan izvršio je pritisak na banku da smanji troškove zaduživanja u pokušaju da podstakne ekonomski rast, investicije i izvoz, insistirajući da rast kamatnih stopa izaziva inflaciju.

Stavovi Erdogana su u suprotnosti sa ustaljenim ekonomskim razmišljanjem. Centralne banke širom sveta podižu kamatne stope jer rastuće cene hrane i energenata povećavaju inflaciju.

Inflacija u SAD iznosi 8,5 odsto, Velikoj Britaniji 10,1 odsto, a u evrozoni od 19 država 8,9 odsto što nije ni blizu stopi od skoro 80 odsto u Turskoj u kojoj sve brže rastu cene hrane, stanova i energenata.

Turska centralna banka je prošle godine u nekoliko navrata snižavaja referentnu kamatnu stopu uprkos visokoj inflaciji, za ukupno pet procentnih poena, ali je sa tom praksom prestala u januaru.

Ta smanjenja izazvala su krizu valute i dodatno podstakla rast potrošačkih cena, a ruska invazija na Ukrajinu i rastuće cene energenata još su pogoršali situaciju.

Turska lira je oslabila za oko jedan odsto u odnosu na američki dolar ubrzo nakon današnje odluke centralne banke.

Erdogan, koji je danas u prvoj poseti Ukrajini od početka rata, nedavno je pokušao da odbrani svoju politiku smanjenja kamatne stope, insistirajući da je to pomoglo da se sačuva 10 miliona radnih mesta. Obećao je da će smanjiti inflaciju i od građana zatražio da pokažu strpljenje.

Komentari

Vaš komentar