Indija zainteresovana za turizam, IT, poljoprivredu i snimanje filmova u Srbiji

Biznis 02. okt 202216:3511 komentara
DAVAN I BRNABIC
Izvor: Tanjug/Vlada Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je tokom sastanka sa članom Upravnog odbora Bil Gejts fondacije i osnivačem Ašoka univerziteta, Ašišom Davanom, da je Srbija zainteresovana za dodatno produbljivanje saradnje sa Indijom.

Kako je saopšteno iz kabineta premijerke, Brnabić je na sastanku, na kojem je bila i grupa indijskih privrednika iz oblasti poljoprivrede, turizma, filmske industrije, informacionih tehnologija i veštačke inteligencije, istakla da je „najbolji način za to jačanje ekonomske i privredne saradnje dve zemlje“.

Govoreći o naprednim tehnologijama, Brnabić je istakla da danas u Srbiji postoje četiri naučno tehnološka parka – Beograd, Novi Sad, Niš i Čačak, Institut za veštačku inteligenciju sa centrom u Novom Sadu i da je nedavno otvoren Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Goste iz Indije je upoznala i sa projektom „BIO4 kampusa, jedinstvenog nacionalnog centra, koji će u jednoj celini integrisati nekoliko visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova sa komplementarnim sadržajima“.

Davan je istakao da „Srbija ima izuzetan turistički potencijal i da pored turizma, Indija vidi potencijal i na srpskom tržištu informacionih tehnologija, poljoprivrednih proizvoda kao i inovacionom preduzetništvu“.

Naveo je da je Srbija „postala atraktivna destinacija i u filmskoj industriji, a indijske filmske produkcije treba da posmatraju našu zemlju kao jednu od destinacija za snimanja svojih sadržaja“.

Komentari

Vaš komentar