I posle dve godine – gradilište: Mašine ponovo krpe rupe na putu kroz Grdelicu

Biznis 01. maj 202119:3580 komentara
Podeli:

Iako je autoput kroz Grdeličku klisuru otvoren pre dve godine, tamo je i dalje veliko gradilište. Građevinske mašine su i dalje tu, a neke se, praktično, nikada nisu ni sklonile. Uoči praznika, duž većeg dela kroz klisuru vozilo se dvosmerno u jednoj traci, jer se tek ugrađeni asfalt - i dalje menja novim. Sudeći po mehanizaciji, brdo iznad kolovoza, koje se sa sve potpornim zidom, još pre puštanja u rad u jednom delu obrušilo, i dalje ne miruje, pa se postavlja pitanje - ko je pogrešio, pa i dve godine nakon spektakularnog puštanja u rad, Grdelica još nije gotova?

Pušten je u rad u maju 2019. Prve pukotine na asfaltu „krpljene“ su dva meseca kasnije. Predsednik se u Doljevcu revakciniše skoro dve godine nakon što je u Grdeličkoj klisuri upriličio spektakularno otvaranje. I u trenutku kada potporni zid iznad puta još nije siguran, a asfalt se ponovo puši, kaže:

Urađen je put do granice sa Severnom Makedonijom. Autoput je urađen kroz Grdeličku klisuru, o kome je još Bizmark pričao“, rekao je Aleksandar Vučić.

Povezane vesti:

Ali ni on, verovatno, ne bi verovao da će nastati ova tvorevina iznad puta, koja je zapravo potporni zid – u više tehnika stabilizacije tla, a ne delo nepoznatog pejzažnog umetnika.

„Pa, to je najnoviji naprednjački, građevinski ekstremizam. Malo je naprednije od onoga što obično deca rade u pesku na moru“, smatra građevinski inženjer i aktivista Danijel Dašić.

Ovde nije more već Morava. Južna. A, nije ni pejzažna arhitektura.

N1: Ovo je ono brdo za koje je predsednik govorio da ga treba skloniti odatle, čini se da će se na kraju to, ipak, desiti.

„Izgleda da će vrlo skupi troškovi biti – ne pomeranja brda, ali disciplinovanja brda jer vidimo veliki broj ‘ankera’, što bi rekli – čačkalica koje su pobili. U nadi da će to brdo biti ‘vakcinisano’ i da se više ne pomeri sa svog mesta“, kaže Dašić.

„Vakcinacija“ brda ne prestaje, zbog čega je izmenjeni i režim saobraćaja „u dužini od 5 km“, tvrde nadležni. Ali, na kosinama 2 i 4, zaključuju, nema zabeleženih pomeranja.

„Izvode se radovi na trajnoj stabilizacij Kosine 2 i Kosine 4 (…) Bezbednost saobraćaja je na najvišem nivou“, kazali su iz „Koridora Srbije“ za N1.

Zašto je brdo postalo „neposlušno“ i zašto je novi asfalt maltene odmah počeo da puca? Obećanje bivše ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, da će svi nemarni u poslu na oba kraka Koridora 10 – biti poznati javnosti, kao i spisak njihovih propusta, nikada nije ostvareno.

„Nikada nismo dobili famozni izveštaj BIA o tome ko je ‘noću rušio zidove’, ko je prekrajao projekte – ako se dobro sećam 11 puta. Tako da je vrlo naivno poverovati da će sve ovo platiti izvođač“, kaže Dašić.

A da plaća izvođač – Integral inženjering, pre svega asfaltiranje tek napravljenog autoputa kroz Klisuru, i prošle i ove godine, tvrde iz JP Koridori Srbije.

„Navedena deonica još uvek je u garantnom periodu, koji je produžen u skladu sa ugovorom, i sve troškove zamene habajućeg sloja asfalta snosi izvođač radova, Integral Inženjering“, dodaju iz „Koridora Srbije“.

Kada je u oktobru 2020. JP Koridori Srbije saopštilo da se asfalt na tek izgrađenom autoputu, između Predejana i Vladičinog Hana „dezintegrisao“, te da se, kako su oštro negirali, put ne popravlja, već se „uklanjaju uočeni nedostaci“, naš sagovornik – inženjer Dašić, u jednoj od zatečenih pukotina, ostavio je novčić.

„Tako da, po starom srpskom običaju, možda je, kao česnicu, pronašao neki od majstora…“, dodao je Dašić.

I rešio da sa kolegama iz Integrala pukotine popravi. Ali, ko je mogao da očekuje da će popravka novog asfalta „punom parom“ trajati punih šest meseci. Zasigurno – do kraja maja ove godine, dok će stabilizacija kosina biti i duža, ali, navode iz Koridora, ne „pre početka letnje sezone“, koji god to datum tačno bio.

Komentari

Vaš komentar