I do 300 puta veće kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa

Biznis 27. avg 202114:375 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ko nelegalno eksploatiše mineralne resurse ubuduće će plaćati znatno veće kazne, čak i do 300 puta, proizilazi iz nove uredbe koju je usvojila Vlada Srbije.

„Za eksploataciju kamena kao tehničkog građevinskog materijala nelegalnom eksploatacijom po novoj uredbi plaća se naknada štete u 60 puta većem iznosu“, navodi primer iz novog propisa Ministarstvo rudarstva i energetike. Kod mineralnih sirovina veće vrednosti, kako se dodaje u saopštenju, iznos naknade štete uvećava se i do 300 puta u odnosu na ranije propise.

Pročitajte još:

Poređenja radi, navodi se – ranije je za nelegalno eksploataciju 80.000 tona kamena, sa naknadom od 24 dinara po toni, plaćana naknada štete u iznosu od 1,9 miliona dinara ili oko 16.000 evra.

„Prema novoj uredbi, na tržišnu vrednost sirovine od 475 dinara po toni u trostrukom iznosu, naknada štete se uvećava na 114 miliona dinara, odnosno skoro milion evra“, ističu u ministarstvu.

Pored uvećane naknade štete, za nelegalnu eksploataciju predviđene su zabrana rada i kazna za privredni prestup u iznosu do tri miliona dinara, koje se izriču na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora, navodi ministarstvo.

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju vrednosti iskopane mineralne sirovine ili drugih geoloških resursa bez potrebnih odobrenja, kojom se uvećavaju iznosi naknade štete za eksploataciju mineralnih sirovina bez odobrenja.

„Uredbom koja je doneta na osnovu izmenjenog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, usvojenog u aprilu, propisuje se da se naknada štete za nelegalnu eksploataciju plaća u visini trostruke tržišne vrednosti iskopane mineralne sirovine. Prethodnim propisima, za sirovinu eksploatisanu bez potrebnih odobrenja, postojala je obaveza plaćanja naknade štete u istom iznosu kao i kad se eksploatacija vrši legalno“, pojašnjavaju u ministarstvu.

Uredba je, navodi se, doneta kako bi se sprečila i sankcionisala nelegalna ekpsploatacija mineralnih sirovina i obeshrabrilo izvođenje eksploatacionih radova bez odobrenja, uz ostvarivanje većeg finansijskog efekta za budžet u slučajevima kršenja zakona.

Komentari

Vaš komentar