Hodžić: Ograničenjem cena namirnica štitimo najugroženije slojeve stanovništva

Biznis 01. jul 202213:03 > 14:386 komentara
Podeli:
Kosovo, market, radnja, prodavnica, Robne rezerve, namirnice, osnovne namirnice, hrana Robne rezerve, namirnice, osnovne namirnice, hrana
Izvor: N1

Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić izjavio je gostujući u emisiji N1 Studio Live da je ograničenje cena osnovnih životnih namirnica donelo dobre rezultate u smirivanju rasta inflacije od decembra 2021. godine, kao i da je dobro što je ova odluka produžena, jer će na taj način biti zaštićeni ekonomski najugroženiji sloj stanovništva. On je poručio da do nestašice nafte neće doći, sem u slučaju da se "nešto vrlo dramatično ne desi na globalnoj političkoj sceni".

„Razlozi zašto je Vlada produžila važenje uredbi koje smo doneli još početkom decembra prošle godine su manje, više – isti. Prevashodni cilj limitiranja cena ovih pet, šest osnovnih namirnica je da se zaštiti životni standard ekonomsko najranjivijih kategorija naše populacije. S druge strane da se pokuša da se ublaže inflatorni pritisci. Na osnovu podataka i kretanja cena na tržištu, mi smo u ministarstvu uvideli da je ograničavanje cena pozitivno uticalo na dinamiku inflacije“, rekao je Hodžić.

Povezane vesti

Dodao je da inflacija nije stala, da su cene rasle, ali da je ovim potezom ublažena dinamika rasta cena.

„I druge cene su sporije rasle u ovih pola godine, koliko je na snazi ova uredba o ograničenju. Dobro je što je vlada produžila uredbu zbog zaštite ekonomski najranjivije populacije“, ponovio je pomoćnik ministra trgovine.

On je napomenuo da je inflacija delimično „uvezena“, zbog rasta cena energenata i sirovina u svetu.

„Zato i beležimo visoke cene i ostalih proizvoda“, kategoričan je Hodžić.

Upozorava da dugoročno držanje limitiranih cena može dovesti do nestašica.

„Svesna toga, vlada se trudila da olakša proizvođačima ovih proizvoda, kako ne bi došli u situaciju da ne prestanu da proizvode… Mi smo u dnevnim kontaktima sa proizvođačima i pokušavamo na svaki način da im pomognemo“, napominje sagovornik N1.

Ističe da je i kontrolisanje cena goriva u cilju zaštite domaće privrede, i sprečavanja nestašica osnovnih proizvoda.

Govoreći o cenama goriva, podseća da smo zemlja koja je visoko zavisna od energenata, kao i da preko 60 odsto nafte uvozimo iz Rusije, 20 iz Iraka, dok 20 odsto sami proizvodimo.

„Suština je da svakog petka vršimo nivelaciju cena zato što raste berzanske cena te nafte. Podvlačim da država ne može da se odrekne akciza, jer je to ozbiljan proihod i ozbuiljna budžetksa stavka, pa država pokušava da amortizuije ovaj istorijski cenovni vrh“, objasnio je Hodžić.

On je zaključio da nema „ćarobnog štapića“ koji bi nekako zadovoljio proizvođače kojima je ova cena preniska, i potrošače, kojima je trenutna cena previsoka, i dodao da će Vlada Srbije naći ‘modus vivendi’ kako bi „cena nafte bila ekonomski opravdana, a s druge strane kako ne bi bila previsoka, kako za građane, tako i za privredu“.

Na pitanje kada će Vlada Srbija ukinuti ograničenje cena osnovnih životnih namirnica, on je odgovorio da će se to uraditi „čim okolnosti omoguće“.

Pogledajte kompletno gostovanje Jasmina Hodžića u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar