Hoće li i kad poskupeti struja: Vučić kaže „sad ne može“, Mihajlović – „što pre“

Biznis 17. maj 202219:12 > 20:4258 komentara
Podeli:

Iz izjava najviših nadležnih zvaničnika ne može se zaključiti ni hoće li, ni kada, ni za koliko struja poskupeti. Ministarka Mihajlović ponavlja da se EPS trenutno nalazi u kriznom stanju i da će se struja uvoziti i ove zime.

Predviđaju nam mračno doba, samo što ne znaju ili neće da kažu koliko će koštati paljenje svetla – hoće li i kada poskupeti struja?

„Sad ne može, ne možemo da pustimo sad“, rekao je predsednik Vučić.

„Kad me pitate kada, što pre“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Povezane vesti

U igri predsednikovog „sad ne može“ i ministarkinog „što pre“, kriju se i neke činjenice: EPS je na kolenima – struja će se uvoziti i ove zime. Da bi ovo preduzeće stalo na noge potrebni su mu i krediti, ali i novac iz više cene struje.

„Nekad će morati, sad ne može, sad ne može, ne možemo da pustimo sad. To ne mogu ljudi da podnesu, a mi to ne možemo sada da izvedemo zato što ako nam struja poskupi 30 odsto imaćemo inflaciju 20 odsto, ne može to zemlja da podnese“, rekao je Vučić.

„Ministarstvo i ja lično imamo stav da cena električne energije treba da se podigne jer je to neophodno da bismo pomogli EPS-u da opstane u ovom trenutku. Kada me pitate kada – što pre, a ne želim da licitiram o procentima“, kaže ministarka.

Ali ministarka želi da licitira o broju građana koji će struju plaćati po novoj Uredbi o energetski ugroženom kupcu – na osnovu materijalnog i imovinskog stanja oko 200 hiljada domaćinstava imaće umanjene račune, kaže Mihajlović. Šta da očekuju ostali građani?

„Ja mislim da treba da očekuju poskupljenje, jar takvi su trendovi i situacija sa EPS-om, odnosno sa domaćom proizvodnjom struje nije dobra. Odlaganje poskupljenja je dobro zbog životnog standarda stanovništva, ali nosi i negativne posledice – manje je para za EPS, nove investicije“, kaže Boban Stojanović.

A kao i u slučaju struje, bliži nam se i nova, još uvek nepoznata cena gasa. Aranžman s Rusijom ističe za dve nedelje – ministarka bi da produži postojeći, pre nego da pravi novi dugoročni ugovor.

„Ono što je naša procena je da svakako cena ne može da ostane na 270 dolara za hiljadu kubika, ali isto tako je naša procena da ta cena može biti povoljnija od tržišne koja je trenutno 950 dolara, biće mnogo niža od toga“, kaže Mihajlović.

Na pitanje da li su pregovori Srbijagasa i Gasproma počeli dobili smo odgovor da „određeni odnosi već postoje“ i da će ta potraga za gasnim rešenjem trajati, jer to, kažu, uvek traje.

Komentari

Vaš komentar