Hoće li građani severa Kosova početi da plaćaju struju, ko će im izdavati račune

Biznis 04. nov 202119:19 > 19:3462 komentara
Podeli:

Glavno pitanje na koje još nema odgovora jeste da li će građani severa Kosova, posle dve decenije, početi da plaćaju struju i ko će im ispostavljati račune. Zato se trafostanica Valač kod Zvečana i pominje kao novo mesto sukoba. Priština želi da objedini elektrosistem, kako bi mogla da naplaćuje struju i zato je Valač bitan za njih.

Trafostanica Valač preko koje se napaja više od 80 odsto stanovništva severa Kosova, poslednjih dana se pominje kao potencijalno mesto novih napetosti i konflikta na severu Kosova. O mogućnosti policijske intervencije, govoro je i predsednik Srbije.

Povezane vesti

„Njemu i vlasti u Srbiji je važno da se prikaže da nisu predali sve ono što su učinili. Ali, mislim i da suverintet Kosova neće moći da se odbrani preko trafostanice Valač“, kaže Nenad Radosavljević iz RTV Mir u Leposaviću.

„Ja znam da mi nismo plaćali. To je tačno. Ali znam da ni Srbija nije plaćala Kosovu za nas, niti je Kosovo samom sebi plaćalo za nas. To se prikazivalo kao gubitak, jer se dešavalo da i pre ’99 Srbija plaća struju za Albance u nekim krajevima”, objašnjava Radosavljević.

Ljubiša Mijačić, analitičar na polju resursa životne sredine kaže za N1 da je ova trafostanica još krajem prošle godine priključena u sistem kosovske elektromreže, i da praktično nema potrebe za zauzimanjem. On objašnjava da je Valač isključivo politička tema.

“Poznajem ljude koji su spremni da plaćaju struju. Ali, to nije jednostavan korak. Valač je tema koja je ispolitizovana do te mere da je sada i Kurti u takvoj poziciji da mora da reaguje. Iskustva iz septembra i oktobra nam govore da je on spreman i na radikalne akcije što niko ovde na severu ne želi”, kaže Mijačić.

Srbija od kraja prošle godine više ne može da šalje struju u trafostanicu Valač, bez konsultacija sa kosovskim operatorom, jer to nema pravo po propisima Evropske energetske mreže. Nova energetska oblast je sada povezana sa Albanijom i zajedno čine energetski blok Kosovo – Albanija.

“Srbija ne može da snabdeva strujom bez pristanka tog kontrolnog bloka. Postoji mogućnost da oni mogu da isključe Valač iz sistema, kao recimo 2009. godine. Ali, ne znam koliko bi postojala mogućnost da ga onda Srbija ponovo zaokruži u okviru svog kontrolog bloka”, objašnjava Mijačić.

S druge strane, EMS tvrdi da sporno postrojenje na severu Kosova, trafo stanica Valač, i dalje čini deo elektroenergetskog sastava Srbije. Ali, Srbija ne šalje električnu energiju direktno Valaču.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u kontekst očekivanja akcija u Valaču, pomenuo da Priština čeka Tursku. Naime, vlasnici kosovske elektrodistribucije (KEDS) su pojedine turske kompanije i mišljenje je da će upravo zbog tih kompanija vlada Kosova biti zainteresovana da se uspostavi sistem naplate električne energije na severu Kosova. Pominje se da je Vučićev plan da direktno pregovara sa Erdoganom kako bi Srbija dobila licencu za distribuciju električne energije.

Komentari

Vaš komentar