Harvard povećao bogatstvo na 53,2 milijarde dolara

Biznis 15. okt. 202108:309 komentara
Podeli:
harvard
Izvor: Pixabay

Harvard, već najbogatiji na svetu među univerzitetima, saopštio je u četvrtak da je u fiskalnoj godini koja je završila u junu ostvario dobit od 34 posto i povećao svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara.

Univerzitet je povećanje dobiti, koje je njegova uprava nazvala “izvanrednim”, ostvario ulaganjima u privatni i javni sektor.

Tokom prethodne fiskalne godine, koja se završila u junu 2020. godine, svega nekoliko meseci nakon početka pandemijske krize, univerzitet je saopštio da je ostvario dobit od 7,3 posto.

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor kompanije Harvard Management Company (HMC), N. P. Narvekar rekao je da bi ovogodišnja dobit bila dosta veća da je univerzitet  investirao u rizičnije poslove. Međutim, napomenuo je da takav rezultat nije moguće ostvarivati svake godine.

Narvekar je u godišnjem finansijskom izveštaju univerziteta naveo da je Harvard poslednjih godina reskirao mnogo manje od drugih univerziteta. “Drugim rečima, s obzirom na kretanja na tržištu u prošloj godini, znatno veći nivo rizika dramatično bi povećao zaradu HMC-a”, rekao je Narvekar.

Tako je na primer MIT (The Massachusetts Institute of Technology) u ovoj fiskalnoj godini ostvario dobit od 56 posto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Braun s 52 posto dobiti sada na 6,9 milijardi dolara.

Komentari

Vaš komentar