„Gugl“ obećava Grčkoj 20.000 radnih mesta u svom budućem centru

Biznis 29. sep 202218:505 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

"Gugl" je objavio plan da u Grčkoj uspostavi svoju infrastrukturu "usluga u oblaku" (cloud services), obećavajući da će u toj zemlji do kraja ove decenije otvoriti skoro 20.000 radnih mesta kroz direktne investicije i partnerstva.

#related-news_0

Ovaj potez sledi planove „Majkrosofta“ od pre dve godine da uloži milijardu dolara u stvaranje centara za obradu podataka u blizini Atine, kao i obećanja drugih tehnoloških giganata, uključujući „Sisko“ i „Amazon“, da će uspostaviti slične objekte u Grčkoj.

„Možemo dramatično povećati i ubrzati inovacije i digitalnu transformaciju u Grčkoj“, rekla je novinarima u Atini Ader Fok-Martin, predsednica firme „Gugl klaud internešnal“ (Google Cloud International).

Ona je najavila i planove za stvaranje istraživačkih centara u dva grčka grada za tehnološku održivost i veštačku inteligenciju koje finansira „Gugl“, dodajući da se očekuje da će ukupne investicije doneti 2,2 milijarde evra grčkoj ekonomiji do 2030. godine.

Zvaničnici „Gugla“ nisu dali detalje o planiranoj investiciji kompanije u kreiranje „klaud infrastrukture“ u Grčkoj, niti rokove za projekte.

Grčka je u velikoj meri računala na jačanje svog nekada slabog visokotehnološkog sektora otkako je pre četiri godine izašla iz uzastopnih međunarodnih programa pomoći, nadajući se da će diverzifikovati ekonomiju koja se u velikoj meri oslanja na turizam i da će u visokotehnološki sektor privući hiljade diplomaca koji su tokom finansijske krize radili u inostranstvu.

Sa 11,4 odsto u julu, Grčka ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji posle Španije.

Očekuje se da će nekoliko državnih sektora, uključujući ministarstvo zdravlja i bolničku administraciju, početi da koristi „Guglove“ „usluge u oblaku“ kada nova infrastruktura bude dostupna, rekli su zvaničnici te kompanije.

Već sada su u Grčkoj na internetu dostupne stotine državnih administrativnih usluga, uključujući recepte državnih bolnica za lekove, i čak i prijave za mirni razvod braka. Takvo poslovanje uprave i drugih sektora je posebno poraslo tokom pandemije.

Investicija „Gugla“ je najnovija u lancu velikih poslovnih poboljšanja, rekao je premijer Kirijakos Micotakis na prezentaciji planova te kompanije.

„To se nije dogodilo samo od sebe, jer morali smo da modernizujemo institucionalni i regulatorni okvir i promenimo način razmišljanja ljudi“, rekao je premijer i dodao: „A morali smo da se suočimo i sa zveri birokratije“.

„Računarstvo u oblaku“ (cloud computing), nazvano je tako jer se usluga obavlja „tamo negde – u ‘oblaku’ interneta“. Time se pruža dostupnost resursa računarskog sistema širom sveta na zahtev, posebno za skladištenja podataka i za korišćenje dodatne računarske snage velikih sistema povezanih internetom.

Veliki „oblaci“ kompanija koje pružaju te usuge, imaju sisteme na više lokacija širom sveta, a svaki je centar za obradu ili skladištenje podataka.

Dok je za pojedince „računarstvo u oblaku“ ;mahom besplatno i mnogi čak i ne znaju da ga svakodnevno automatski koriste, veliki institucionalni korisnici plaćaju te usluge, ali im to ipak ;poslovne rashode više smanjuje ;nego da sami imaju uredjaje potrebne za to.

„Guglova platforma za oblak“ (Google Cloud Platform) omogućava uslužni pristup njegovoj infrastrukturi širom sveta i ne zahteva od korisnika da za to ima poseban uredjaj – „server“.

Komentari

Vaš komentar