Gubici, uvoz i zaduživanje EPS-a za milijardu evra – kako ćemo izgurati zimu

Biznis 03. jul 202219:05 > 19:2963 komentara
Podeli:

Elektroprivreda Srbije moraće dodatno da se zaduži za milijardu evra, a ta saznanja pojedinih medija više ne kriju ni u resornom ministarstvu. Kao razlog navodi se loša finansijska situacija zbog poslovne politike sprovođene u vreme kada je direktor bio Milorad Grčić. Ali, problema u tom državnom preduzeću je previše, toliko da se sada postavlja i pitanje kakva nas zima čeka. Predstavnici države uveravaju samo da restrikcija neće biti.

Novih milijardu evra za Elektroprovedu Srbije. Prema izvorima Demostata, između 700 i 800 miliona evra bio bi dug prema bankama, a ostatak subvencije. Kakve i dalje se ne zna, ali zna se da će pored tih troškova Srbija ove zime da uveze i preko 20 odsto struje.

POVEZANE VESTI:

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da Srbija i sada uvozi između pet i sedam odsto od ukupne dnevne potrošnje električne energije.

„Zimi će to biti i više od 20 odsto. Delom je to zbog krize koja je globalna, a delom krivica onih koji su neodgovorno rukovodili Elektroprivredom Srbije“, poručuje ministarka.

Preduzećem se neodgovorno upravljalo godinama, tvrdi član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Dragoslav Ljubičić.

„Naravno da je krivo prethodno rukovodstvo. Uporno se zaboravlja i krivica Aleksandra Antića koji je šest godina vodio to ministartsvo. Veći krivac od njega je Ana Brnabić, a najveći krivac je Aleksandar Vučić“, ocenjuje Ljubičić.

Šta bi bilo kad bi bilo

bogdan petrović n1
Izvor : N1

Uvoz struje plaćamo pet do šest puta više nego godinu dana pre havarije, objašnjava finansijski konsultant za energetiku Bogdan Petrović. Ističe – EPS kapacitete ima ali su napravljene greške.

„EPS ima potencijal da izvozi struju da je napravio dve termocentrale. Da je završio ovu koju gradi u Kostolcu, da je naprvaio termocentralu Kolubaru B i da je napravio termnocentralu u Štavlju. Međutim, politika oslanjanja na obnovlnile izvore koju je zagovarala Zorana Mihajlović dovela je do ovoga“, uveren je Petrović.

Pored struje, EPS će morati da uvozi i ugalj, ali i da sanira posledice havarija koje su se dogodile zimus, podseća novinar lista „Danas“ Gojko Vlaović.

„EPS je u takvim problemima jer pored toga što smo zimus uvozili struju, sada moramo i ugalj, kao što je naša Vlada to priznala. Ugalj koji inače sami proizvodimo ali je lošeg kvaliteta“, ističe on.

Onako „bizarnih“ ispada blokova neće biti

dragoslav ljubičić sindikat eps n1
Izvor : N1

„Lošeg kvaliteta“ neće biti struja ove zime, barem se tome nadaju sindikalci.

„Nadam se da neštašica neće biti i da će biti dovoljno struje za uvoz. Ono što ja mogu gotovo sa sigurnošću da tvrdim jeste da neće biti onako bizarnih ispada blokova u TENT-u“, uverava Ljubičić.

Elektroprivreda Srbije je za tri meseca ove godine imala gubitak od 29,8 milijardi dinara, a kao jedan od glavin razloga navodi se upravo havraija u TENT-u koja se dogodila zimus.

Komentari

Vaš komentar