Grubišić: Istorijski niska vrednost euribora pogoduje kreditnim dužnicima

Biznis 20. jan. 202116:09 > 16:126 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Istorijska niska vrednost euribora pogoduje svima onima koji su na neki način vezani u svom kreditnom aranžmanu za nivo ove evropske međubankarske kamatne stope, kaže za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

„Za sve investitore ovo je relativno povoljna situacija da dođu do nedostajućeg novca i finansijskih sredstava i da podrže svoj investicioni aranžman. Možemo reći da je ovaj nivo euribora dobar za privredu koja od banaka uzima dugoročne kredite za investicione poduhvate kako bi finansirala trajna obrtna sredstva, poslovanje ili prevazišla nelikvidnost. U tom smislu, povoljan je momenat za poslovanje“, navodi Grubišić.

povezane vesti

Prema njegovim rečima, nizak nivo euribora dobar je i za stanovništvo koje uzima dugoročne stambene kredite indeksirane u evrima ili vrši neku drugu operaciju vezano za evro.

„Reč je evroindeksiranim kreditima ili bilo kojim drugim oblicima pozajmice u evrima. To je referentna kamatna stopa za evro i za evrozonu na koju se dodaje neka premija za rizik kada neko pozajmljuje novac ili ulaže u neki drugi investicioni oblik“, objašnjava Grubišić.

Profesor Beogradske bankarske akademije uveren je da će se niska vrednost euribora održati sigurno još nekoliko godina.

„Ovakva situacija će se produžiti jer su nestabilna vremena. Jednostavno, imamo nisku inflaciju u evrozoni i Evropska centralna banka (ECB) nema razloga da podiže kamatnu stopu i time utiče na vrednost euribora. S druge strane, ECB i dalje ima razloga da da stimulans za većom tražnjom, za investicijama i tekućom potrošnjom, a to se radi uz nizak euribor“, zaključuje Grubišić.

Komentari

Vaš komentar