Grčić (EPS): Zorana Mihajlović se ponaša kao država za sebe

Biznis 26. maj. 202114:26
Podeli:
Izvor: EPS

Čelnici Elektroprivrede Srbije saopštili su danas da je Ministarstvo energetike zaobišlo Nadzorni odbor EPS pri donošenju odluke o obustavljanju gradnje termoelektrane "Kolubara B".

„Ministarka Zorana Mihajlović je odlučila da za jedan dan promeni sve odluke i Vlade Srbije i ministarstva bez ikakvih prethodnih analiza i konsultacija. Kao da je država za sebe od koje počinje sve. A verujem da nije“, navodi v. d. direktora EPS Milorad Grčić u zajedničkom saopštenju sa predsednikom Nadzornog odbora EPS Jovanom Despotovićem.

Povezane vesti:

Grčić je naveo da je još 2018. godine Vlada Srbije formirala radnu grupu za realizaciju projekta izgradnje TE „Kolubara B“, na osnovu koje je EPS krenuo u realizaciju projekta.

Dodao je da je 5. februara 2020. godine Ministarstvo rudarstva i energetike donelo rešenje o obrazovanju projektne grupe za vođenje pregovora o ugovoru za realizaciju izgradnje TE „Kolubara B“ i dobijena je saglasnost za ulazak u pregovore sa potencijalnim kineskim ponuđačem.

Povodom protesta rudara i zaposlenih u TENT-u zbog obustavljanja izgradnje „Kolubare B“, Grčić je kazao da rudari imaju pravo na štrajk i obustavu rada na 16 sati, a u slučaju protesta upozorenja u Kaleniću rudari nisu radili samo od 7 do 13 časova i nije bila ugrožena proizvodnja uglja i električne energije.

„Uvek ću stati na stranu rudara, jer oni i kada štrajkuju rade više u korist Srbije nego pojedinci koji samo štancuju izjave i rade za uvozne lobije. Verujem da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara ‘Kolubare’ i ‘Kostolca'“, rekao je Grčić.

On navodi da je projekat „Kolubare B“ bio u skladu sa preuzetim i budućim obavezama Srbije u oblasti energetike i zaštite životne sredine, te nema nijednog razloga da bude izbačen iz investicionog plana.

Grčić ističe da je TE „Kolubara B“ zamena za termo kapacitete građene 1970. godine i kasnije, koji će uskoro morati da se gase.

EPS od 2024. godine ostaje bez mogućnosti proizvodnje bazne električne energije, zbog preuzetih obaveza Srbije prema Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

„Zato nam je potrebna TE „Kolubara B”, jer je efikasnija, ima manju emisiju CO2 i ima samo 350 MW“, rekao je Grčić.

On je dodao da bi posledice obustavljanja projekta i brze dekarbonizacije Srbije bile gubitak „nekoliko desetina hiljada radnih mesta u EPS i ostalim pratećim kompanijama u Srbiji“.

„Ono što je za građane najvažnije je da bi došlo do skoka cena električne energije zavisno od količine uvoza. Viša cena struje odrazila bi se i na konkurentnost srpske privrede, a Srbija bi postala elektroenergetski zavisna“, rekao je direktor EPS.

EPS je sve korake sprovodio u skladu sa odlukama Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, kaže predsednik Nadzornog odbora EPS Jovan Despotović u zajedničkom saopštenju.

„Moram da napomenem da tačka o ‘Kolubari B’ nije povučena sa sednice, kako tvrdi ministarka, već je NO informisan o statusu projekta i dopisu potpredsednice Vlade Srbije i za tu tačku nije ni bilo predviđeno glasanje“, saopštio je Despotović.