Građani i stručnjaci nezadovoljni Nacrtom Plana regulacije centra Subotice

Biznis 17. mar. 202114:179 komentara
Podeli:
Subotica
Izvor: Izvor: N1

Komisija Grada Subotice za planove odbacila je većinu primedbi građana na Nacrt Plana detaljne regulacije centra grada.

Тaj plan predviđa rušenje više od polovine objekata u pet ulica u zaštićenom gradskom jezgru, piše danas portal Magločistač.

Građani su na višečasovnoj sednici Komisije tražili povlačenje tog Plana i izradu novog, u skladu s postojećom ambijentalnom celinom.

Komisija za planove će za nekoliko dana odlučti da li će plan biti vraćen na ponovnu izradu ili će ga u postojećm obliku poslati Gradskom veću na odlučivanje.

I predsednik gradske Skupštine, Balint Pastor, u svojstvu građanina, izneo je primedbe na Nacrt plana i naveo da on mora da se povuče iz procedure i da se pravi nov jer nije uzeto u obzir da je gradsko jezgro Subotice prostorno-kulturno-istorijska celina.

„Gradsko jezgro treba da uživa zaštitu kao ambijentalna celina. Da očuvamo ulicu Petra Drapšina, jednu od najstarijih ulica sa karakterističnom kaldrmom“, naveo je Pastor.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Ištvan Pastor, takođe je u svojstvu građanina povodom Nacrt plana je rekao da se po takvim odlukama „pamte ljudi koji su rušili ovaj grad“.

„U proteklih više od 20 godina, ovaj grad su rušila tri gradonačelnika, pripadnici mađarske nacionalnosti. Nikad ih to neće abolirati i nikad se to neće moći oprati“, rekao je Pastor.

Subotičani su pre četiri dana pokrenuli i peticiju za očuvanje ulice Petra Drapšina i Bledske ulice, koju je do sada potpisalo oko 400 građana.

Komentari

Vaš komentar