Gosti N1: Turistički vodiči, i pored obećanja, bez dinara državne pomoći

Biznis 14. apr. 202118:55 > 18:585 komentara
Podeli:

Licencirani vodič Milica Lenasi i Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta kažu za N1 kažu da licencirani turistički vodiči od početka epidemije, i pored obećanja da će dobiti 30.000 dinara, nisu dobili ni dinar državne pomoći. "Na nama je da ne odustanemo, da skrećemo pažnju na struku", kaže Lenasi.

Kaže da su vodiči već dugo bez ikakvih prihoda, da su se obraćali nadležnima i da je doneta uredba da će im biti dodeljena pomoć, ali da se ništa nije desilo.

Povezane vesti:

„Ništa nije stupilo na snagu. Naš posao nije privremeni, dok studirate, to je sezonski posao, ali ja ga ceo život radim. Obratili smo se Vučiću, s obzirom da je on rešio mnoge probleme, ali nikakav odgovor nismo dobili“, rekla je Milica Lenasi.

Ona dodaje da prema podacima kojima raspolaže u Srbiji ima 600 licenciranih vodiča, a da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdaje te licence.

„Zahtevali su da se naše licence obnove prošle godine, ali je odmah krenula pandemija. Vrlo smo specifični, mi radimo 6 meseci, možda 7, većina naših kolega je 18 meseci bez primanja, neko treba da nas izdržava, pozajmljujemo novac od danas do sutra, ali biće nas još manje od tih 600. Premijerka Ana Brnabić je rekla da je država uložila 8 milijardi evra pomoći, ali mi nismo ni dinar dobili“, kazala je Lenasi.

Aleksandar Seničić ističe da su vodiči ozbiljna profesija, da su obrazovani i da daju kvalitet svakom turističkom aranžmanu.

„To znaju svi koju putuju i znaju kada to, recimo, nije slučaj. Jako je važno da održimo ovu struku, država nije mnogo učinila da se zaštitimo. Zabranjujemo stranim vodičima da ovde rade bez lokalaca, želimo da kontrolišemo šta se govori, jer smo bili svedoci da strani vodiči prekrajaju istoriju, država mora da nađe interes da se ova struka očuva“, smatra Seničić.

I Milica Lenasi kaže da je posao turističkog vodiča veoma zahtevan i navodi primer posete Alberta od Monaka kada je jedna njena koleginica non-stop bila u njegovoj pratnji.

„Najlepše predstavljamo našu zemlju, to nije samo ‘levo je Parlament, desno je Gradska kuća’. Na našem podneblju je jako komplikovano, sa previše istorije, još je važnija naša uloga“, ocenjuje Lenasi.

Seničić smatra da su turističke agencije zaslužile neku bespovratnu pomoć, jer se radi o platama zaposlenih.

„Prava pomoć nije stigla u obimu koji smo očekivali. Država je to prihvatila, ali da nije, ne bi bilo ni turističkih agencija. Sada se otvara priča oko turističke sezone, menja se sve iz dana u dan, prošla sezona skoro da nije ni postojala. Ako uspemo da ostvarimo 30-40 odsto aranžmana, mnogi će moći da prežive pa da sledeće godine krenemo u boljitak. Mnogi su ostali bez posla, u njih je uloženo mnogo, teško da će se oni vraćati u turizam, mislim da nas tek očekuju turbulentna vremena“, kaže Seničić.

On dodaje i da za Grčku postoji veliko interesovanje, da ljudi zovu, ali da nema mnogo uplata.

Aleksandar Seničić
Izvor : N1

„Čeka se sporazum sa Grčkom, sa Hrvatskom takođe. Očekuje se da do kraja aprila i početka maja znamo šta i kako možemo da nudimo. Trenutno je važno da se zna, ukoliko dođe do nekih neželjenih okolnosti, agencije će vratiti novac. Ljudima je malo preko glave zatvorenosti, imamo desetak destinacija na koje možemo da putujemo. Što se tiče Italije i Španije, treba biti jako oprezan, jer su one zatvorene do kraja maja, osim Majorke, koja je stavljena na zelenu listu Nemačke“, rekao je Seničić.

Lenasi kaže da je situacija očajna, jer nadležni okreću glavu i ne žele čak ni da razgovaraju sa njima.

„Jako me raduje što frilenseri protestuju. Mi smo poreze plaćali i zašto mi ne zaslužujemo pomoć kada su je dobili vajari, likovni umetnici, čak i taksisti, a oni su radili. Mi nemamo tržiste već više od godinu dana, kako da smo siroče“, smatra Lenasi.

Komentari

Vaš komentar