Gosti N1 o 100 evra za mlade: Grafikon kaže da im treba podići predizborni moral

Biznis 30. dec 202110:46 > 14:4042 komentara
Podeli:
željko veljković aleksandar milošević n1
Izvor: N1

Novinar NewsMax Adria Željko Veljković i urednik u dnevnom listu Danas Aleksandar Milošević ocenili su u Novom danu TV N1 da na godišnjoj konferenciji za novinare predsednika Aleksandra Vučića nismo čuli ništa novo, osim obećanja da će 1. februara svi mladi od 16 do nepunih 30 godina dobiti pomoć od 100 evra, za šta su ocenili da je predizborna mera.

Veljković je podsetio da je predsednik Vučić prilično prisutan u medijima, i da je njegova godišnja konferencija više izgledala kao rekapitulacija i ponavljanje obećanja koja smo već čuli u prethodnoj godini. Jedina nova mera, primetio je, je najava jednokratne novčane pomoći za mlade za koju je ocenio da je predizborna mera.

POVEZANE VESTI:

Milošević je istakao da juče nismo dobili obrazloženje zašto će baš osobe koje imaju između 16 i 30 godina dobiti novčanu pomoć, ocenivši da je verovatno neki „rejting grafikon“ pokazao da je to populacija ojoj treba da se „podigne predizborni moral“.

Gosti Novog dana primetili su da je predsednik Vučić juče pomenuo i kako je „tona zlata pronađena u Londonu“ i upitali su kako je moguće da je država prethodno usplea da izgubi tonu zlata.

„Ako je to istina, to ne da je skandal, nego neko mora da ide u zatvor zbog toga“, poručio je Milošević.

Urednik lista Danas ukazao je i da predsednik stalno najavljuje investicije iz plana „Srbija 2025“, a da taj plan zvanično ne postoji.

„Mi smo dobili zvaničnu informaciju da taj plan ne postoji. Kažemo ‘dajte nam spisak, da možemo da vidimo pratimo’, oni kažu da taj spisak ne postoji. Pozivam bilo koga da danas izađe i kaže ‘Aleksandar Milošević laže, evo izvolite spisak projekata'“, rekao je Milošević.

Komentarišući najavu ulaganja 500 miliona evra u sportsku infrastrukturu, u šta je uključena i izgradnja Nacionalnog stadiona i Odbojkaškog trening centra, Milošević je rekao da ako je državi stvarno stalo do toga da se mladi bave sportom, onda je pametnije bilo da se taj nocac usmeri u amaterski sport u školama.

Ne možete na kasi reći „junetinu plaćam po baznoj inflaciji“

Milošević je cenio i da je „smešno“ što je predsednik juče pokušao da demantuje da će inflacija pojesti povećanja plata i penzija, time što je govorio samo o tzv. baznoj inflaciji.

Naime, bazna inflacija, akko je objasnio novinar Danasa, odnosi se na rast onih cena na koje Narodna banka Srbije može da utiče, a na nju dolazi onaj deo na koji me može, kao što je npr. rast cene energenata.

„Ne mogu ja da odem u prodavnicu i za junetinu koja je 700 dinara kažem: ‘Molim vas, naplatite mi 600 jer ja to plaćam po baznoj, a ne po ukupnoj inflaciji“, slikovito je objasnio Milošević.

Veljković je to ocenio kao „manir stalne manipulacije brojevima“, ističući pritom kako predsednik stalno voli da se poredi sa Hrvatskom i to po ukupnom BDP-u, iako je ta susedna zemlja ima oko tri miliona stanovnika manje.

Prosečna plata u Hrvatsko je 940 evra, a nama se to obećava za 2025, podsetio je Veljković.

Sistem straha vladao u EPS-u, TENT se kvari jednom nedeljno

Neizbežna tema bila je i situacija u EPS-u i energetski kolaps koji je zadesio zemlju. Milošević je istakao da se TENT u poslednjih mesec dana kvari jednom nedeljom, ocenivši da je to „neverovatan bezbednosni propust“ i „diletantizam“.

Veljković, koji se bavio temom kolapsa u EPS-u, rekao je da je potpuno jasno da je uzrok bio jedan sistem straha.

„Vi imate neukog čoveka na mestu generalnog direktora, koji različitim pritiscima pokušava da taj sistem stavi u okvir koji njemu odgovara. Nisu smeli da mu kažu da je ugalj loš, jer im je rečeno ‘morate to da proizvedete’. Čak su i neki dobri inženjeri poklekli, pa su rekli ‘dobro je ovo, teraj'“, naveo je novinar NewsMax Adria.

Upozorio je da možete da se igrate određenim zakonima, ali ne i zakonima fizike, odnosno da kada umesto uglja trpate blato u TENT, očekivano je da će u jednom trenutku doći do kolapsa.

Govoreći o očekivanjima za narednu godinu, Veljković je ocenio da će je obeležiti Rio Tinto i tema otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra koja će, kako očekuje, dodatno polarizovati društvo.

Milošević je, s druge strane, podsetio da je vlast pokazala da reaguje na pritisak i ocenio da će naredna godina do izbora u aprilu, biti obeležena ispunjavanjem raznih zahteva iza kojih stane kritična masa.

Komentari

Vaš komentar