Gosti N1: Država neće tako lako prodati EPS, ne zna se pravo stanje u kompaniji

Biznis 15. jun 202210:52 > 16:0411 komentara
Struja, poskupljenje struje, električna energija, eps, elektro privreda srbije, tabla, natpis, zgrada
Izvor: N1

Član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike "Nezavisnost" u Termoelektrani "Nikola Tesla" Dragoslav Ljubičić, profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić i finansijski konsultant za energetiku Bogdan Petrović ocenili su u Novom danu da neće doći do privatizacije Elektroprivrede Srbije, jer je ona među najznačajnijim kompanijama za svaku vlast u našoj zemlji. "Što se tiče Elektroprivrede Srbije, mi smo taoci nesposobne države... Mislim da država neće tako lako prodati Elektroprivredu Srbije, jer bi se lišila neverovatnog potencijala, gde možete da imate partijsko zapošljavanje i partijske kadrove", istakao je profesor Ljubodrag Savić. On je napomenuo da do privatizacije ove kompanije može doći jedino u slučaju snažnog pritiska na vlast.

Podsetimo, Vlada u tehničkom mandatu navodno je pripremila svu potrebnu dokumentaciju za transformaciju EPS-a u akcionarsko društvo. To bi trebalo da bude i prvi korak ka privatizaciji, a ceo posao navodno bi trebalo da bude završen do januara naredne godine. Pominju se tri moguća modela privatiizacije. Postavlja se pitanje – koji je najbolji?

Dragoslav Ljubičić kaže da priča o privatizaciji EPS-a postoji od kada je formirano to preduzeće, a da je u poslednje vreme bilo „govorkanja da je priča o uništavanju Elektroprivrede Srbije priprema za privatizaciju, ali i da je to sve u domenu teorija zavere“.

Povezane vesti

„O stvarnoj privatizaciji nije bilo priče, iako smo se mi, još davne 2007. godine, upisali kao potencijalni budući akcionari kao zaposleni“, dodaje on.

Ljubodrag Savić pojašnjava da država treba da donese odluku o tome da li EPS ide u privatizaciju, kao i da tom procesu prethodi procena vrednosti.

„Procena vrednosti se može raditi iz različitih razloga. Jedan od razloga danas je ovo stanje u kome se EPS nalazi, a ono je grozno. I mislim da je neko ko je vlasnik, a to je država, ima apsolutno pravo i potrebu da to definitivno raščivija šta je šta u EPS-u. Inače, ovako, mi kao građani, a mislim da ni država nema pravu predstavu o stanju u EPS-u“, rekao je Savić.

Ne veruje da je procena vrednosti korak pre transformacije i naglašava da u poslednjih 20 godina naše vlasti nemaju jasnu strategiju o ovoj kompaniji.

„Dobra stvar je što je odvojena proizvodnja, prenos i distribucija, i to može biti dobra pretpostavka kao priprema za privatizaciju, ali ja mislim da neće biti privatizacije“, kazao je on i dodao da do privatizacije može doći jedino u slučaju da država trpi veliki pritisak da to izvede.

Bogdan Petrović se slaže sa profesorom Savićem da neće doći do privatizacije EPS-a i navodi da je moguće da će se podeliti akcije zaposlenima.

„EPS će se transformisati u akcionarsko društvo koje će ostati da ‘visi’ kao što Telekom visi’ danas. To je lakše privatizovati nego kao sadašnje javno preduzeće. Međutim, potencijalni ulazak američke kompanije (u vlasništvo) će se raditi mimo EPS-a. To je objavljeno na sajtu Ministarstva energetike, u predlozima neke strategije. Planira se formiranje novog preduzeća „Zelena energija Srbije“, koje će se baviti tom oblašću. Znači, EPS se neće baviti zelenom energijom, po dokumentima koje predlaže Ministarstvo energetike. I tu mogu da se igraju bez ikakvog problema, i tu javnost neće da shvati“, kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, EPS je ušao u prikrivenu privatizaciju „puštanjem“ vetrenjača, jer su one potpuno u privatnom vlasništvu.

„One proizvode struju, a EPS na teret svojih resursa mora da plaća takozvane troškove ‘balansiranja’ (način održavanja vetrenjača u radu). I to je prikrivena privatizacija EPS-a koja je već počela“, napomenuo je Petrović.

Pojašnjava da to znači da država pušta privatnika da ima siguran profit, a EPS ima obavezu da umesto da stvara profit – balansira potrebe, odnosno pravi troškove.

N1

Savić: „Obrali smo bostan ako prodamo EPS“

Na pitanje da li u toj prikrivenoj privatizaciji vidi pomenutu firmu iz Majamija, odgovara: „Spreman sam da se opkladim da ona neće da se bavi EPS-om, sa problemima proizvodnje zuglja, viška radnika, nego će se baviti isključivo zelenom energijom“.

„Zato će se napraviti novo preduzeće, bez obaveza, bez taloga prošlosti. A EPS će biti taj ‘potrčko’ koji će iz državnih resursa da obezbeđuje balansiranje i sve druge stvari da bi zelena energija mogla da se priključi na sistem. Ona je naizgled jeftina, a u stvari je preskupa zbog obaveza balansiranja“, naglasio je Bogdan Petrović.

Savić dodaje da se po njegovom mišnjenju država olako odriče nekih resursa koji su veoma važni.

„Država Srbija mora da zadrži tu većinsku kontrolu (nad EPS-om) i procese, koji spadaju u procese budućnosti a koji su među najprofitabilnijima, država ne sme da se odrekne“, kazao je Savić.

Smatra da smo „obrali bostan“ ukoliko dođe do privatizacije EPS-a i navodi primere privatizacije kompanije iz Češke, koju je država prvo privatizovala, pa naknadno vratila vlasništvo nad njom. Savić podvlači da je preduslov za državnu kompaniju koja se bavi elektroprivredom – stručni menadžment. Objašnjava da u tom slučaju država postavlja ciljeve, a stručni menadžment kompanije ih ostvaruje.

Međutim , kod nas je sve obrnuto.

„Što se tiče Elektroprivrede Srbije, mi smo taoci nesposobne države… Mislim da država neće tako lako prodati Elektroprivredu Srbije, jer bi se lišila neverovatnog potencijala, gde možete da imate partijsko zapošljavanje i partijske kadrove“, smatra profesor Ekonomskog fakulteta.

Dragoslav Ljubičić konstatuje da je stanje u EPS-u posledica političkih odluka i da je tržište električne energije u Srbiji liberalno, s tim što postoji ogroman monopolista – EPS.

Ocenjuje da su političke odluke doprinele da EPS bude u ovakvom stanju u kakvom je sada, a da su građani svojim izborom doveli sadašnju vlast na čelo ove kompanije.

„Neki moji sugrađani, 25.000 njih u Obrenovcu su izabrali da glasaju za Srpsku naprednu stranku. SNS delegira Milorada Grčića za direktora Elektroprivrede Srbije. Grčić ne zna da vodi EPS, što se pokazalo u decembru 2021. godine (teška havarija u Obrenovcu). Znači, građanin ne može da se potpuno abolira. Lepo je kad Mića može da zaposli tetku ili dete, i dođemo do situacije da ljudi koji su znali da rade beže od EPS-a glavom bez obzira“, zaključio je Ljubičić.

Komentari

Vaš komentar