Generalni štajk u Fijat plastiku nastavljen, tužbe zbog diskriminacije i bonusa

Biznis 14. jan. 202211:10
Podeli:
Izvor: N1

Radnici kragujevačke firme „Fijat plastik“ jutros su u 6 časova nastavili generalni štrajk, a uskoro će podneti tužbe za diskriminaciju i finansijsku nadoknadu protiv kompanija Fijat i menadžmenta.

Generalni štrajk u „Fijat plastiku“ ušao je u dvanaesti mesec, a predsdniku Štrajkačkog odbora je i dalje zabranjen ulazak u fabriku.

„Mi smo jutros nastavili generalni štrajk. Naši pravni zastupnici pripremaju tužbe po dva osnova. Svaki radnik koji nije dobio bonus od Fijata, jer je u štrajku, tužiće kompaniju i menadžere za diskriminaciju, sa odštetnim zahtevom od oko 80.000 dinara. Druga tužba je za finansijsku nadoknadu za bonus koji nam je uskraćen, pa će tako kragujevački Fijat umesto 25.000 dinarta bonusa, posle tužbe i sudskog procesa, uključujući zatezne kamete, isplatiti po hiljadu evra svakom oštećenom radniku“, izjavio je za N1 Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora „Fijat plastika“.

Miljković ističe da na ovakav način ogromnu štetu italijanskoj fabrici automobila, u kojoj je država Srbija vlasnik trećine akcija, svesno pravi Nikola Jerotijević, glavni menadžer Fijata u Kragujevcu, koji treba da podnese ostavku.

„Fijat plastik“ je u generalnom štrajku od februara 2021. godine, a radnici zahtevaju da im osnovice zarada budu izjednačene sa zaradama zaposlenih u matičnoj kompaniji Fijat u Kragujevcu, kao i da im se u hale vrate mašine, koje je Fijat tokom prvomajskih praznika 2021. odneo iz pogona.

„Fijat plastik“ proizvodi branike za automobil Fijat 500 L.

Komentari

Vaš komentar