Gasprom ipak obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, obe zemlje potvrdile

Biznis 27. apr 202209:40 > 09:4127 komentara
Izvor: REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Ruska državna energetska kompanija Gasprom objavila je da je u potpunosti obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama.

Gasprom je u saopštenju naveo da nije primio nijednu isplatu od 1. aprila iz Poljske i Bugarske i da im obustavlja isporuke od srede.

Povezane vesti

Kompanija je upozorila da će, ukoliko budu uzimali gas namenjen drugim evropskim kupcima, isporuke u Evropu biti smanjene za taj iznos.

Bugarske vlasti su u martu objavile da ne nameravaju da plaćaju ruski gas u rubljama, kao što je od svih evropskih dobavljača ovog energenta zatražio ruski predsednik Vladimir Putin.

Poljski energetski operator PGNiG je potvrdio da su obustavljene isporuke gasa ka toj zemlji.

PGNiG je u prva tri meseca uvezao više od polovine svog gasa preko Gasproma, međutim, Varšava je poručila da će se „snaći“ bez ruskog gasa i da može da nađe neki drugi izvor.

PGNiG je dodao da je njegovo podzemno gasno skladište skoro 80 odsto popunjeno, a kako se bliži leto i potražnja se smanjuje.

Bugarska je kazala da je u potpunosti platila aprilske isporuke gasa i optužila je Gasprom da je prekršio ugovor.

„U ovom trenutku, prirodni gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u ovom ratu“, kazao je bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov.

Dodao je da je Bugarska sledila stav EU, a to je da ne odgovori na ruski zahtev i počne da plaća gas u rubljama.

Objava Gasproma dolazi posle jutrošnje konfuzije, kada su podaci Mreže evropskih gasnih operatora pokazali da su nakratko bile prekinute isporuke gasa Poljskoj preko Belorusije, nakon čega su nastavljene. I bugarski državni gasni operator naveo je da je ovog jutra i dalje tekao ruski gas ka toj zemlji.

Više o dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini. 

Komentari

Vaš komentar