Gasi se jedna visoka peć – u Smederevu bojazan da će radnici ostati bez posla

Biznis 11. jul 202219:21 > 20:1135 komentara
Podeli:

U prva tri meseca ove godine bila je gotovo na pobedničkom tronu - smederevska Železara pre ekonomske i energetske krize bila je u top tri najveća izvoznika u Srbiji. Kako se situacija na globalnom tržištu komplikovala, potražnja za čelikom je opala i to je kineskog investitora HBIS, koji vodi Železaru, navelo da ugasi jednu od dve visoke peći. Smanjenje proizvodnje za 50 odsto, uveravaju u toj kompaniji, neće uticati na broj zaposlenih, iako stručnjaci imaju drugačije prognoze.

Turbulencije na tržištu, rast cene energenata, smanjena potražnja za čelikom ili jednom rečju – kriza, navela je vlasnike smederevske Železare na radikalan potez: jedna od dve visoke peći biće ugašena. Iz kompanije HBIS za N1 navode da će visoka peć broj dva nastaviti sa radom.

„U kompaniji HBIS Serbia u toku su pripreme za gašenje Visoke peći br. 1. Razlog tome je globalna situacija na tržištu koja je dovela do smanjena potražnje za čelikom. Svoje poslovanje prilagodili smo trenutnoj situaciji, a kada budu stvoreni tržišni uslovi peć će biti ponovno pokretnuta“, kažu iz kompanije.

Povezane vesti:

Ali bez zvaničnog odgovora na pitanje da li će zbog gašenja dela proizvodnje biti i smanjenja broja zaposlenih u kompaniji. Za „Politiku“ su, ipak, iz Železare naveli da neće doći do otpuštanja ili ponuda za plaćeno, odnosno neplaćeno odsustvo. Sindikalci kažu da je kompanija morala da smanji proizvodnju da bi se najefikasnije ispunili zahtevi kupaca.

„Nema naznaka da će se smanjiti broj zaposlenih u kompaniji HBIS Serbia, bez obzira na to što je predviđeno gašenje Visoke peći broj 1. Kompanija HBIS nastavlja sa radom u Srbiji i trenutni tržišni uslovi neće promeniti realizaciju proizvodnih ciljeva u 2022.godini, prema informacijama sa kojima raspolaže sindikat“, rekao je Saša Čolić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Iz Ministarstva energetike i privrede bez reakcija na najavljeno gašenje dela proizvodnje. A da li bi investitor, kineski HBIS, mogao da odustane od Železare ukoliko se kriza na globalnom tržištu nastavi?

Kina ima strateške planove za Evropu, a smederevska Železara može da „preživi“ i uz potencijalne gubitke – objašnjava za N1 savetnik za strane investicije Mahmut Bušatlija.

„Negde su oko dva miliona mogli da prave sa obe peći, sa ovom jednom mogu nekih 800.000 tona mogu da naprave i to može da održi tu fabriku i dalje, ne moraju je napuštati. Najverovatnije da ako zatvore tu peć – može doći i do otpuštanja jednog broja ljudi, teško je sada reći koliko. Ali, moramo očekivati smanjenje aktivnosti i ostalih investitora ovde“, smatra Bušatlija.

Železara je bila treća na listi najvećih izvoznika u Srbiji u prva tri meseca 2022. godine sa izvozom vredim 234,7 miliona evra.

Ipak, Pokret „Tvrđava“ iz Smedereva navodi da su prvi signali krize na tržištu čelika stigli iz Evrope – krajem juna smanjenje proizvodnje pokrenuo je indijski „Mital“ koji drži železaru u Francuskoj, dok je u železari u Bremenu u Nemačkoj skraćeno radno vreme.

Dodaju da bez obzira na uverenja koja stižu i iz kompanije i iz sindikata, u Smederevu već postoji bojazan da će veliki broj radnika ostati bez posla.

Komentari

Vaš komentar