Gardijan: Kina će morati da zatvori 600 termoelektrana u narednih deset godina

Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Kina će, u narednih deset godina, morati da ugasi gotovo 600 svojih elektrana na ugalj i zameni ih proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, kako bi ispunila svoj cilj da do 2060. godine snizi na nulu neto emisije gasova sa efektom staklene bašte, piše britanski Gardijan. Ali, prelazak na obnovljive izvore mogao bi da donese i - uštedu.

Kompanija TransitionZero izvela je analizu da bi prelazak na obnovljive izvore energije kao što su vetar i solarna energija takođe mogao da uštedi 1,6 biliona (hiljada milijardi) dolara u tom periodu, jer su obnovljivi izvori sada jeftiniji od uglja, navodi Gardijan, a prenosi Nova ekonomija.

Kineska potrošnja uglja i prateće zagađenje odavno su u fokusu ostatka sveta. Uprkos proklamovanim ciljevima, zvanični Peking je „pojačao planove za nove termoelektrane, u nastojanju da podstakne ekonomski rast nakon recesije izazvane pandemijom koronavirusa“, napominje se u izveštaju.

Stručnjaci za klimatske promene plaše se da će, uprkos dugoročnim ciljevima, narednih deset godina proizvodnje uglja u Kini premašiti „globalni svetski budžet za ugljenik“.

„Ako Kina ne uspe u svojim ciljevima, ostatak sveta neće uspeti da zaustavi opasne klimatske promene“, naveo je izvršni direktor kompanije TransitionZero, Metju Grej.

On je dodao da Kina ipak zaista radi na umanjenju svoje zavisnosti od uglja i naglašava da bi tranzicija mogla da bude teška, jer je ugalj „duboko usađen“ u kinesku ekonomiju i društvo.

Grej ističe da bi obnovljivi izvori mogli stvoriti onoliko radnih mesta koliko bi se izgubilo zatvaranjem tradicionalne proizvodnje uglja.

Komentari

Vaš komentar