Gajić: Država višegodišnjim nemarom dovela frilensere u nemoguć položaj

Biznis 14. jan. 202115:26 > 15:5456 komentara
Podeli:
N1

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke (NS) advokat Vladimir Gajić izjavio je da je država svojim višegodišnjim nemarom dovela frilensere u "nemoguć položaj" i da bi zato trebalo da im otpiše potraživanja za poslednjih pet godina, a da se plaćanje poreza za tu delatnost u budućnosti reguliše na razuman i prihvatljiv način.

„Pozivam frilensere da se odupru retroaktivnom haraču države, koji je zbog zatezne kamate postao veći od glavnice, i da se za besplatnu pravnu pomoć obrate Narodnoj kancelariji NS, koju čini 20 advokata iz Beograda. Pomoći ćemo im na svaki način“, rekao je Gajić, prenela je NS.

Gajić je naveo da u Srbiji ima izmedju 50.000 i 100.000 frilensera od kojih najveći broj zaradjuje oko 500 evra mesečno, i da bi trebalo odrediti da ubuduće „u poresku obavezu udju oni koji zaradjuju više od 7.000 evra godišnje“.

Povezane vesti

„Država je i inače imala od njih koristi, novac je ulazio u Srbiju a nije bio rezultat stvaranja dohotka u ekonomiji Srbije, a sada ih se setila jer ima rupu u budžetu koju bi da popuni naplatom poreza od frilensera. Sa druge strane, oni od države nisu dobili ništa osim internet veze“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da su frilenseri u najvećem broju mladi različitih zanimanja, IT inženjeri, veb dizajneri, prevodioci, arhitekte… koji rade za strane kompanije, najviše iz SAD, Australije, Kanade i država engleskog govornog područja, i da oni „nisu u ekonomiji Srbije“.

„To je velika grupa mladih koja je sposobna da samostalno pronadje posao na svetskom tržištu, a država ih sada direktno ometa u poslovanju. Jedini način da legalizuju svoje poslovanje je da otvore agencije i da budu samozaposleni, ali moraju da imaju najmanje dva klijenta. Obaveze agencije su izmedju 25.000 dinara i 32.000 dinara mesečno, što znači da bi država onome ko zaradjuje 500 evra uzela 60 odsto prihoda, što je jeziv harač“, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da su „banke najverovatnije potkazale svoje klijente i uručile obaveštenja o velikom broju ljudi koji imaju prihode iz inostranstva u devizama, a ti prihodi nisu oporezovani“.

Gajić je ocenio da ministar finansija Siniša Mali „nije daleko od odluke da oporezuje doznake iz inostranstva“, koje čine veliki deo deviznog priliva u Srbiju.

Odbornik NS u Skupštini Beograda, advokat Miloš Pavlović, rekao je da je retroaktivna naplata poreza frilenserima „rezultat pljačkaškog mentaliteta SNS-a“.

„Vlast istovremeno zbog retroaktivnosti odlaže odgovarajuću primenu Zakona o poreklu imovine. Trebalo bi izvršiti ukrštanje imovine i prihoda i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i članova Gradskog veća, a ne da se zakon retroaktivno primenjuje samo na frilensere“, rekao je Pavlović.

Odbornica NS Marina Lipovac Tanasković pozvala je frilensere da se obrate Narodnoj kancelariji preko mejla [email protected]

„Narodnoj kancelariji, koju je osnovao beogradski odbor NS, mogu se obratiti i zaposleni koji trpe mobing na poslu i diskriminaciju zbog kritičkih stavova prema vlasti, kao i mogući uzbunjivači koji ukazuju na kriminal u državnoj upravi i javnim preduzećima. Besplatne pravne savete mogu dobiti i gradjani koji imaju probleme sa Infostanom i slične pravne probleme“, rekla je Tanasković.

Komentari

Vaš komentar