Frizeri sumnjaju da će fiskalne kasne smanjiti sivu ekonomiju

Biznis 08. apr. 202118:429 komentara
Podeli:

Uvođenje fiskalnih uređaja i obaveze izdavanja fiskalnih računa od sledeće godine, većina zanatlija vidi kao novi namet. Sagovornica Infobiza Jelena Ivanović, iz Kluba frizera Neksus, sumnja da će time biti smanjena siva ekonomija.

„Iako smanji sivu ekonomiju, smanjiće je u malom procentu, ovo je samo još jedan namet onima koji su već poreski obveznici i koji su već u velikom problemu“, kaže ona.

Povezane vesti:

„Plaćamo i reprogram od prošle godine, tek je početak izmirivanja odloženih poreza i doprinosa, što ćemo plaćati naredne dve godine. Jako smo opterećeni sa svih strana imamo veliki problem da ispratimo i tekuće troškove i da ne dugujemo državi. Čak i ako država bude davala neku subvenciju za kupovnu elektronskih fiskalnih aparata, pitanje je koliko od nas i logistički može da isprati tu proceduru, uvođenje interneta, plaćanje servisa i održavanje uređaja“, dodala je.

Ivanović kaže da su prvi put fiskalne kase uvedene 2004. godine, ali da to nije smanjilo sivu ekonomiju. Naime, kaže da na društvenim mrežama svoje usluge u oblasti nege nude i kozmetičari i frizeri, koji imaju svoje pratioce, rade u stanovima, ne plaćaju poreze i doda je da bi inspekcija morala da ih potraži i tako smanji rad na crno.

„Ovako će onima koji plaćaju poreze biti uvedene dodatne obaveze, a oni koji rade na crno, i dalje će to raditi“, rekla je.

Komentari

Vaš komentar