Frilenserima nije dozvoljen ulazak u Skupštinu Srbije

Biznis 21. apr 202113:267 komentara
Miran Pogačar
Izvor: N1

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Srbije Miran Pogačar rekao je danas da predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nije dozvolio ulazak predstavnicima tog udruženja na sednicu kako bi učestvovali u raspravi o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana.

Pogačar je za Betu rekao da se nalaze ispred zgrade Skupštine i da će sačekati ako neko od poslanika izađe da razgovaraju o problemu oporezivanja frilensera.

Udruženje radnika na internetu nezadovoljno je Predlogom izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana i traži da se povuče iz procedure jer će im poreska opterećenja posle 1. oktobra 2021. biti izuzetno visoka.

Država je frilenserima na prihode za period od 2015. godine uvela neoporezivu mesečnu osnovicu od 32.000 dinara i normirane troškove 43 odsto.

Oni koji i posle ovakvog obračuna imaju dug za prethodnih pet godina, imaju pravo na otpis kamate i plaćanje duga na rate tokom narednih deset godina.

Predlogom zakona od 1. oktobra ove godine neoporezivi deo biće znatno smanjen – na 18.300 dinara.

Pogačar je rekao da su i dalje spremni za razgovor o trajnom rešenju oporezivanja radnika na internetu.

Rasprava o Predlogu izmena Zakona o porezu na dohodak građana je na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije, na kojoj se se raspravlja i o rebalansu ovogodišnjeg budžeta.

Komentari

Vaš komentar