Posle protestne šetnje, frilenseri nastavljaju da „kampuju“ ispred Skupštine

Biznis 08. apr 202107:44 > 14:26123 komentara
Podeli:

Povlačenje predloga zakona iz skupštinske procedure, kojim se precizira način oporezivanja frilensera za proteklih pet godina i novi pregovori sa Vladom Srbije zahtevi su koje Udruženje radnika na internetu postavlja na protestu u centru Beograda. Predstavnici ovog udruženja najavili su da će kampovanje koje su juče započeli u šatorima postavljenim ispred parlamenta trajati do - 10. aprila.

„Ana Brnabić se pojavila, ali Siniša Mali ne sme da izađe. Brnabić je rekla, kad je videla šatore i kampovanje, da hoće pregovore. Radimo na sve moguće načine – ulica je poslednji način borbe, ali očigledno je da ima efekta“, poručio je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar na protestu koji je danas okupio frilensere iz više gradova Srbije.

povezane vesti

Pogačar je poručio da su frilenseri spremni da „sednu za sto“.

Frilensere su podržali i ekološki aktivisti.

Aleksandar Jovanovć Ćuta koji se okupljenima kratko obratio rekavši da „nam reke trpaju u cevi, teraju nam pamet iz ove zemlje“.

„Ja sam roditelj jednog od vas. Pobedićemo deco iskrenošću i pameću“, poručio je i Aleksandar Panić iz Udruženja „Odbranimo reke Stare planine“.

Frilenseri su se u protestnoj šetnji kretali od Skupštine, do Vlade Srbije, pa do Trga Slavija.

 

Izvor : Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Na transparentima koje su nosili pisalo je : „Porez da, pljačka ne“, „Prvo zakon, onda porez“, „Sistem nije radio, mi jesmo – ko je kriv“, „Ni ‘žuti’ nas nisu ovako ocrnili, „Prvo smo unosili devize, sad nas teraju po vize“, „Ako odemo jahaćete svoje magarce“, „Da si bar porez prepisao, Mali“.

Kampuju od sinoć

„Mi smo stigli sinoć oko 18 sati i krenuli smo sa postavljanjem šatora. Noć smo proveli zajedno, bilo je hladno, ali držimo se“, rekla je za N1 frilenserka iz Niša Milica Dinić.

Ona je za N1 rekla da je problem što bi sa tekućim obavezma i reprogramom njihova mesečna dugovanja iznosila i do 60 ili 70 odsto prihoda.

Problem je, kaže, što im se na teret stavljaju i doprinosi koji idu na teret poslodavca, kao i doprinos za zdravstvo i da su onda to velike cifre.

„Biće vrlo teško da živimo“, rekla je Doinić i dodala da se nada da će se doći do kompromisnog rešenja sa predstavnicima vlasti.

Frilenseri su sinoć u 18.00 sati, započeli kampovanje u dva velika šatora i desetine malih.

Udruženje je najavilo da će protestne aktivnosti trajati do 10. aprila.

Miran Pogačar, predstavnik Udruženja radnika na internetu, rekao je da su se okupili da iskažu spremnost da se bore i po hladnom vremenu i da će tu ostati do subote.

„Ne slažemo se sa predlogom Vlade Srbije kako za prošlost tako i za budućnost. Vlada je u jednom slučaju izašla korak napred kada je reč o primanjima od nekih 460 evra, ali smatram da je ovo problem ne samo za one koji toliko primaju, nego i za sve frilensere“, rekao je Pogačar.

On je poručio da će, ako bude bilo potrebe, reagovati kada taj predlog Vlade uđe u skupštinsku proceduru i da neće pokleknuti.

„Tražićemo, ako bude mogućnosti, da se obratimo u Skupštini kada bude usvajanje predloga da bismo izrazili naš stav i obrazložili zbog čega je predlog protivzakonit i nepravedan“, naveo je.

Pogačar je naglasio da je potrebno naći jednostavno rešenje koje je primenjivo za sve.

Komentari

Vaš komentar