Frilenseri pred treću noć kampovanja ispred Skupštine: Ne odustajemo od zahteva

Biznis 09. apr 202115:0445 komentara

Noću je jako hladno ali su oni, kažu - veseli. Mnogo im znači podrška nepoznatih ljudi koji ih obilaze, donose hranu i pitaju da li nešto treba. Posle dve noći "kampovanja" frilensera pred Skupštinom Srbije, juče održanog protesta koji je, prema navodima Udruženja radnika na internetu, okupio oko dve hiljade ljudi, očekuje ih i treća noć pod šatorima. Od svog zahteva za pravednijim oporezivanjem frilensera udruženje ne odustaje i sprema se da sutra pruži podršku učesnicima Ekološkog ustanka.

Frilenseri, članovi Udruženja radnika na internetu i ovaj dan provode kampujući ispred Skupštine Srbije. Oni traže da se iz skupštinske procedure povuče Predlog izmena zakona o porezu na dohodak građana.

Tim predlogom reguliše se naplata poreskog duga za proteklih pet godina, što uključuje i otpis kamate i desetogodišnji reprogram.

Zahtev Udruženja radnika na internetu je da obračun poreza krene od oktobra 2020. godine kada ih je Poreska uprava i obavestila o oporezivanju.

Traže i nove pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije.

„I dalje stojimo iza rešenja koje smo tražili i zacrtali. Tražimo da ne bude platnih razreda. Sasvim je u redu da određeni nivo prihoda do 470 evra bude oslobođen plaćanja poreza. Ali, zaista mislim da su i taj predlog doneli pod pritiskom – kako protesta na ulici tako i javnosti koja nas podržava. Dakle, sve što smo uradili do sada – mislim da možemo još mnogo više i bolje da postignemo. Da se ovaj trenutni predlog povuče, kako bismo došli do novog“, rekao je za N1 Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu. 

Komentari

Vaš komentar