Frilenseri o novoj ponudi Vlade: Još je to daleko od bitnijeg rešenja

Biznis 29. mar 202113:48 > 14:1197 komentara
Podeli:
Izvor: Vesna Lalić/Nova.rs

Sutra u 14 časova zakazan je novi sastanak predstavnika Vlade Srbije sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu. Razgovaraće se o novom načinu oporezivanja frilensera, čime se, praktično, nastavljaju pregovori prekinuti u februaru, kada ovo udruženje nije prihvatilo ponuđeno rešenje države. Za Udruženje je, ističu, najvažnije da se pregovori nastavljaju, a ocenu novog predloga izneće tek kada ga dobro prouče. Za sada navode da je - tek nešto malo bolji od prethodnog.

„Novi predlog predstavlja relativno suptilan poziv na pregovore“, ocenio je za portal N1 Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu komentarišući novi predlog Vlade Srbije koji je upravo stigao na njihovu adresu.

Ne želeći da komentariše šta konkretno stoji u tom predlogu, dok ga, kako je rekao – detaljno ne prouče, Pogačar je samo ocenio da je napredak vidljiv, ali ne u toj meri u kojoj tvrdi Vlada.

„Predlog Vlade nije toliko dramatično različit od prethodnog, odnosno, jeste malo pomeranje u dobrom pravcu, ali daleko je to od nekog zaista bitnijeg rešenja. Detaljno ćemo prokomentarisati predlog sutra, pre samih pregovora, kada ćemo se izjasniti o predlogu“, istakao je Pogačar.

Ranije danas je Ministarstvo finansija potvrdilo informaciju za portal N1 da je novi predlog za frilensere spreman i da će, kako su istakli – na osnovu novog obračuna 80  odsto frilensera biti oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa za proteklih pet godina, dok će preostalih 20 odsto moći dug da plaća na rate do 10 godina, uz otpis kamate.

Računica ministarstva je da će za 500 evra prihoda ostvarenih tokom jedne godine, ukupni nameti biti 7 evra mesečno tokom reprograma.

Na pitanje da li će novi predlog države zaista da oslobodi 80 odsto frilensera od plaćanja nameta, Miran Pogačar kratko kaže: „Daleko od toga“.

Šta je nuđeno u februaru

Pregovori frilensera sa Vladom Srbije oko načina oporezivanja i naplate dugovanja za proteklih pet godina održani su tokom janura, da bi početkom februara država frilenserima ponudila reprogram duga, uz otpis kamate i plaćanje duga na rate tokom deset godina.

Postupci oko naplate poreza bili bi obustavljeni do kraja aprila, maja, kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana. 

Frilenserima bi, prema tom predlogu, bili priznati normirani troškovi od 43 odsto, što znači da bi poresku osnovicu predstavljao ostatak od 57 odsto prihoda. To bi se posmatralo kao bruto prihod frilensera, na koji se obračunava porez po stopi od 20 odsto, i doprinosi koje frilenseri smatraju najspornijim: doprinosi za PIO 25,5 odsto i 10,5 odsto doprinosa za zdravstvo.

Za Udruženje radnika na internetu, ovakav predlog bio je neprihvatljiv, a u anketama koje su sproveli, 98,8 odsto ljudi izjavilo je da ga – ne prihvata.

Komentari

Vaš komentar