Frilenseri hoće pred poslanike, Mali uveren da će većina biti zadovoljna zakonom

Biznis 20. apr. 202118:1195 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ako ne budu u Skupštini - biće ispred nje. Frilenseri okupljeni u Udruženju radnika na internetu zahtevaju da u sredu 21. aprila prisustvuju sednici parlamenta gde bi poslanicima, kako najavljuju, izložili razloge zbog kojih ne treba da izglasaju predložene zakone o oporezivanju frilensera. Ministar finansija Siniša Mali, s druge strane, javno poručuje da je uveren da će najveći broj frilensera prihvatiti ovakvo ponuđeno rešenje.

Udruženje radnika na internetu zahtevom se, u ponedeljak 19. aprila, obratilo predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću tražeći da prisutvuju sednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju po predlogu Vlade Srbije.

U trenutku nastanka ovog teksta udruženje iz kabineta predsednika Skupštine nije dobilo „ni glasa“.

Pomenuti predlozi zakona juče su „prošli“ skupštinski Оdbor za finansije, a ministar finansija Siniša Mali jutros je javno poručio da je uveren da će najveći broj frilensera prihvatiti ovakvo ponuđeno rešenje.

„Svaki frilenser koji je u prethodnih pet godina zarađivao ispod 56.000 dinara mesečno oslobođen je plaćanja poreza“, istakao je Siniša Mali.

Prema računici ministarstva, frilenser koji je zarađivao 700 evra, plaćao bi na ime duga za poreze i doprinose 7,4 evra mesečno ( po trenutnom kursu to je 870 dinara) tokom narednih deset godina, odnosno na 120 rata.

Mali je ostao pri stavu da je rešenje koje je ponuđeno dobro i fer i da ne targetira one sa najmanjim primanjima.

Frilenseri, pak, poručuju da im – ukoliko ovakva zakonska rešenja budu usvojena, sleduje dužničko ropstvo i veliki nameti u budućnosti.

Cilj ovakvih propisa je, ukazuju – da frilensing nestane.

Pojeftinili su stari dug, a obračun poreza za naredni period poskupeli toliko da nikome ko zarađuje više od 200, 300 evra mesečno neće biti isplativo da se bavi frilens poslovima, već će morati da se registruje kao preduzetnik“, ukazuju u Udruženju radnika na internetu.

Šta nudi država, šta traže frilenseri

Prema predlogu Vlade Srbije, oličenom u izmenama dva pomenuta zakona, frilenserima bi se, za sve prihode zaključno sa 30. septembrom, priznao neoporezivi deo od 32.000 dinara mesečno (384.000 dinara godišnje) i normirani troškovi (poresko oslobođenje) od 43 odsto.

Prema toj računici, svi oni koji su mesečno prihodovali do oko 56.000 dinara u proteklih pet godina, odnosno godišnje do 674.000 dinara, ne bi trebalo da imaju zaostali dug na ime poreza i doprinosa.

Međutim, od 1. oktobra, neće važiti poresko oslobođenje od 43 odsto, niti 32.000 dinara neoporezovanog iznosa, već će frilenseri na buduće prihode imati samo neoporezivi deo od 18.300 dinara mesečno.

Frileseri koji su u proteklih pet godina prihodovali više od 56.000 dinara mesečno, moći će poreze i doprinose da namire u narednih 10 godina, na 120 rata.

Ovakvo rešenje, kako je istaknuto, važilo bi do usvajanja zakona kojim bi se regulisali fleksibilni oblici rade, a koji još nije ni u pripremi.

Frilenseri, međutim, traže da porez plaćaju od onog trenutka kada ih je o tome obavestila Poreska uprava i Ministarstvo finansija, a to je oktobar 2020. godine.

„Tražimo povlačenje ovih zakona iz skupštinske procedure i predlažemo da se plaća samo porez dok se budućim Zakonom o fleksibilnim oblicima rada ne definišu prava frilensera. I tek tada, kada to bude definisano i u zavisnosti koja prava se obezbeđuju frilenserima, treba videti na koji način opredeliti uplatu doprinosa“, navode za portal N1 u Udruženju radnika na internetu.

Njihov predlog je sve vreme isti: normirani troškovi treba da budu 20 odsto, od oktobra 2020. godine frilenseri treba da plaćaju samo porez na bruto prihod po stopi od 20 odsto, doprinosi ne treba da se plaćaju jer im nisu obezbeđena prava po osnovu njih. To bi, posmatrajući ukupne prihode frilensera, značilo da imaju poresko opterećenje od 16 odsto – na svakih zarađenih 100 evra 16 evra bi davali državi. Ovakav način obračuna trajao bi dok se ne usvoji novi propis o fleksibilnim oblicima rada za čiju izradu je Udruženje radnika na internetu početkom marta dobilo poziv od Ministarstva rada.

Mali: Ni taj argumet im nije na mestu

Siniša Mali danas je prilikom gostovanja na televiziji K1, kako je saopštilo ministarstvo finansija, ocenio da „ni argument frilensera ‘nismo znali da poreska obaveza postoji’, nije na mestu jer – pojavite se sa takvom tvrdnjom u bilo kojoj poreskoj upravi u razvijenoj zemlji pa ćete videti šta će vam reći. Ono što ja pokušavam je da sačuvam uređenu državu i kažem da porez mora da se plati“, naveo je Mali.

Komentari

Vaš komentar