Forum u Moskvi: Iz aktuelne energetske krize izlazak verovatno na proleće

Biznis 15. okt. 202109:361 komentar
Podeli:
Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su na energetskom forumu u Moskvi iznete procene da će se iz aktuelne energetske krize izaći verovatno na proleće iduće godine.

„Svi već razmišljaju o razvoju koji će uslediti posle toga“, rekla je Mihajlović, nakon završetka foruma „Ruska nedelja energetike 2021“ kojem su prisustvovali najveći akteri na svetskom energetskom tržištu.

Povezane vesti

Ona je dodala da je za čitav svet, uključujući i Srbiju, energetska bezbednost pitanje broj jedan, odnosno kako imati dovoljno energije, a da ta energija bude po održivim cenama.

Prema njenim rečima, na skupu su svi mnogo više govorili o nedostatku investicija u prethodnom periodu u energetskom sektoru, nego o uticaju pandemije kovid-19 na energetsku krizu.

Na panelu koji je bio posvećen uglju, kaže Mihajlović, niko nije rekao da treba zaustaviti borbu protiv klimatskih promena ili da treba ostaviti sve termoelektrane da rade bez postavljanja određenih ciljeva i rokova.

„Naprotiv, pričalo se o tome da gas može biti tranziciono gorivo, da vodonik predstavlja budućnost kad je reč o energetskoj stabilnosti, a delom i o nuklearnoj energiji“, navela je Mihajlović.

Ona je istakla da „zelena agenda“ predstavlja revoluciju u oblasti energetike i da sve zemlje treba da razmišljaju o tome kako će izgledati njihove strategije i planovi za budućnost.

Komentari

Vaš komentar