Forbsova lista top 10 najplaćenijih tenisera: Ko zarađuje i kad ne igra

Biznis 01. sep. 202112:04 > 12:1910 komentara
Podeli:
Tenis, reket, mreža, loptica
Izvor: Shutterstock

Najplaćeniji teniseri sveta u poslednjih 12 meseci bili su Rodžer Federer, Naomi Osaka i Serena Vilijams. Novak Đoković je po zaradi na četvrtom mestu liste top 10 najplaćenijih tenisera koju je objavio magazin Forbs. Desetoro najplaćenijih zaradilo je ukupno 320 miliona dolara u poslednjih godinu dana, što je pad za šest odsto u odnosu na godinu pre, najviše zbog pandemije koronavirusa.

1. Rodžer Federer

Najplaćeniji teniser sveta sa zaradom od 90,6 miliona dolara u poslednjih 12 meseci je Rodžer Federer, pokazali su podaci magazina Forbs, prenosi Nova ekonomija.

Izvor : Reuters/Peter van den Berg-USA TODAY Sports

Od samog tenisa Federer je zaradio manje od milion dolara, ostalo su sponzorski ugovori, navodi Forbs. Federer je tokom svoje karijere zaradio 900 miliona dolara van terena i ove godine postao šesti aktivni sportista koji je dostigao zaradu od jedne milijarde (bez poreza i taksi).

Federer, između ostalog, poseduje udeo u švajcarskoj kompaniji cipela koja se priprema da izađe na berzu.

2. Naomi Osaka

Drugo mesto zauzima teniserka Naomi Osaka sa zaradom od 60,1 milion dolara. Od toga je 55 miliona zaradila „van tenisa“. Osaka ove godine nije igrala ni na Rolan Garosu i Vimbldonu, zbog, kako je navela, mentalnog zdravlja.

Uprkos tome, sponzori, poput kompanije Najk su joj pružili podršku. Partneri nastavljaju da se nižu u portfoliju ove teniserke, trenutno ih ima više od 20, a posledni je Panasonik.

Izvor : Reuters/Jerry Lai-USA TODAY Sports

 

3. Serena Vilijams

Na trećem mestu najplaćenijih nalazi se Serena Vilijams, sa zaradom od 41,8 miliona dolara, i jedna je od najbogatijih Amerikanki koje su zaradu stekle sopstvenim radom.

Izvor : CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Fond Serena Ventures finanisrao je do sada 66 startapova.

4. Novak Đoković

Srpski teniser Novak Đoković nalazi se na četvrtom mestu i on je u proteklih godinu dana prikupio 38 miliona dolara. Od toga je osam miliona zaradio od tenisa, a 30 miliona „van terena“.

Novak Đoković
Izvor : REUTERS/Mike Segar

Đoković je ove godine ostvario partnerstva sa Rajfajzen bankom, Huboltom, Lemerom.

5. Rafael Nadal 

Rafael Nadal zauzeo je peto mesto sa 27 miliona dolara. Na listi Nadalovih sponzora nalaze se Najk, Babolat, Amsteč.

Izvor : Reuters/Scott Taetsch-USA TODAY Sports

U top deset najplaćenijih tenisera su i Kei Nišikori, Danil Medvedev, Dominik Tim, Stefanos Cicipas, Ešli Barti.

Komentari

Vaš komentar