Filijale poreske uprave na različite načine tumače jedan te isti propis

Biznis 07. mar. 202119:34 > 19:4526 komentara
Podeli:

Različito tumačenje istog člana Zakona, od strane različitih filijala Poreske uprave, situacija je koju je na društvenoj mreži podelio jedan IT pravnik. To je, prema rečima privrednika, jedan od problema, a nedovoljno unapređen sistem je nešto što najveći broj njih zamera.

Ukoliko pitate privrednika šta ga muči u vezi sa komunikacijom sa Poreskom upravom, više je različitih odgovora. Nikola Vuković iz agencije Evoke prenosi svoja iskutva.

„Za nekoliko stvari je trebalo da se ode više puta uživo i prosto ne treba previše razmišljati, možete videti prostor na ‘iks’ mesta gde može da se ubrza stvar ukoliko se samo ubaci neka digitalizacija tog procesa“, navodi on.

Pročitajte još:

„Sada prethodnih nekoliko godina funkcionišemo kao društvo sa ograničenom odgovornošću, i nismo imali nekih konkretnih problema“, ističe Vuković.

Ukoliko pitate filijale Poreske uprave da li vam, na primer, treba overa KPO (knjige o ostvarenom prometu) za preduzetnika koji ovu knjigu vodi u papirnom obliku, dobićete nekoliko različitih odgovora, ukazao je na Tviteru IT pravnik Žarko Ptiček.

Istakao je da Poreska uprava nije u mogućnosti da na isto pitanje da jednoznačan odgovor, već su neki odgovori u potpunoj suprotnosti sa propisima i sa drugim odgovorima.

„Ovo ne bi bio problem kada bismo živeli u 18 poreskih jurisdikcija, pa da svako ima svoje propise“, konstatovao je Ptiček.

I dalje nije jasno da li se knjiga mora overavati ili ne. Kada bi čitav proces bio digitalizovan i kada bi koristili isti obrazac, bilo bi jasnije i građanima i zaposlenima, tvrdi poreski savetnik Milan Trbojević.

„Mi za dosta tih nekih graničnih pitanja imamo mišljenje Ministarstva. Na primer jedna od od takvih situacija je da ukoliko imate promet manji od osam miliona iz inostranstva klijent ne mora da se prijavi za PDV, a tek uz pomoć mišljenja Ministarva mogli smo da ubedimo filijalu i poresku upravu da to nije neophodno i to mišljanje nas u velikom broju slučajeva spašava“, kaže on.

Odgovore na pitanja od Poreske uprave N1 nije dobio. A pitali smo – zbog čega se dešava da se isti članovi zakona tumače na različite načine od strane različitih filijala.

Komentari

Vaš komentar