Fijat „na raskrsnici“: U sredu će radnici reći da li prihvataju novu ponudu

Biznis 25. jun 202219:09 > 19:1015 komentara
Podeli:

Do srede će biti poznato hoće li radnici Fijata prihvatiti najnoviju ponudu države ili će se štrajk i protest nastaviti... Nakon današnjih pregovora u zgradi Predsedništva, Vučić poručio da će se razgovori države i Stelantisa nastaviti i da očekuje uspeh, radnici zaključuju da je napravljen veliki pomak i veruju u dogovor. Kako N1 saznaje, ponuđena je otpremnina od 790 evra po godini staža.

Blokirali su ulaz u fabriku, kragujevačke puteve, bili su u Nemanjinoj, na Gazeli, ali nekako na kraju svi putevi vode u Predsedništvo, iako je Vučić novinarima objašnjavao da je Brnabić preuzela teret Fijata na sebe.

„Ovoga puta smo se dogovorili s predsednikom, on je bio glavni koji je to rešio. Morali smo da idemo ovim putem, nažalost nismo hteli ali došlo je do toga da moramo da razgovaramo s predsednikom“, navodi Đorđe Milojević, radnik.

Pročitajte još:

„Kada su ušli, kada su me pitali nešto – pisane garancije, ja sam im rekao: ono što vam kažem, tako će biti, a vi kako hoćete. Ali oni ne moraju da čekaju, u sredu će da vide govorimo li istinu ili ne“, rekao je Vučić.

Dakle, dan D za radnike, državu i Stelantis je 29. jun. Posle sastanka pregovarači šturi na rečima, bez detalja.

„Mislim da smo učinili mnogo, da smo mi napravili veliki pomak i izašli u susret velikom delu njihovih zahteva, tako da očekujem da sa uspehom te razgovore privedemo kraju“, rekao je Vučić.

„Veliki pomak, veliki pomak. Videćemo u toku sledeće nedelje sve, prvo da kolege vide da li im ovaj dogovor odgovara – ako ne odgovara, štrajk. Ako odgovara – izjašnjavanje“, navodi  Milojević.

N1 saznaje šta je stavljeno na papir, a najznačajnija promena tiče se visine otpremnina.

Ponuda za radnike Fijata: ko ostaje u Stelantesu primaće punu zaradu od ovog jula. Podsetimo, to je oko 500 radnika u koje ulaze i zaštićene kategorije.

Oni koji se dobrovoljno izjasne za prelazak kod drugog poslodavca u Kragujevcu i okolini, dobijaju naknadu od oko 220 evra po godini radnog staža i garanciju Predsednika Srbije da će im se obezbediti adekvatno radno mesto.

Onima koji ne prihvate odlazak u inostranstvo ili posao u drugim kompanijama, biće isplaćena otpremnina od 790 evra po godini radnog staža u Fijatu i 500 evra u Zastavi.

Predsednik poručio i da se razgovori sa Stelantisom nastavljaju i da, kako je rekao, postoji jedan objektivan problem za koji su radnici u pravu – rad u inostranstvu.

„Nismo još uvek u EU, nije lako da nekome kažeš – moraš da radiš 24 meseca. Da probamo da promenimo na 12-18 meseci uz više povrataka kući, ako im garantujete stalan i siguran posao i mnogo veću platu posle toga“, rekao je Vučić.

Onima koji ne odu preko granice, a koje Stelantis ne želi, država obećava nova radna mesta uz plate, koje po rečima predsednika, nisu visoke. Umesto električnog automobila radnici će praviti borbena vozila i borbene sisteme u Zastavi TERVO iz Kragujevca i u Moravi iz Velike Plane.

Komentari

Vaš komentar