EU priprema šesti paket sankcija Rusiji, a može li reći „ne“ ruskim energentima

Biznis 03. maj 202219:0810 komentara
Podeli:

Uprkos ratu u Ukrajini, Rusija je mnoge evropske zemlje nastavila da snabdeva ogromnim količinama gasa, međutim, to bi mogao da promeni novi set sankcija EU. Na udaru su zemlje koje najviše zavise od ruskih energenata i ne mogu lako da se prebace na nove dobavljače.

Šefovi energetskog sektora zemalja EU poručuju da je šesti paket sankcija Rusiji „pred vratima“. Posle zabrane uvoza uglja, potencijalni embargo na rusku naftu i gas biće težak ekonomski udarac, ali ne samo na Rusiju, već, čini se, i za članice unije.

Povezane vesti

EU je u 2020. godini više od polovine potrošenih energenata nabavila iz uvoza, a čak četvrtina je došla iz Rusije.

U Slovačkoj je osam od deset barela nafte stiglo iz Rusije. Iz istog izvora više od dve trećine energenata nabavljaju Poljska, Finska i Litvanija, a Mađarska je zavisna sa čak 44 odsto.

Učešće ruskog gasa i nafte u EU po zemljama (Podaci za 2020. godinu, izvor Eurostat)

– Slovačka 78,4 odsto

– Litvanija 68,8 odsto

– Poljska 67,5 odsto

– Finska 66,8 odsto

– Mađarska 44,6 odsto

Evropi je teško da kaže NE, ruskim energentima. U susret šestom paketu sankcija, Mađarska i Slovačka traže izuzeće. Pozivajući se na obaveštene izvore iz Evropske komisije, mediji prenose da bi do toga moglo da dođe. Istovremeno, u Grčkoj počinje gradnja novog terminala kojim će teći gas do zemalja jugoistočne Evrope.

„Pre nekoliko meseci u Francuskoj, u Versaju, doneli smo snažne i strateške odluke o energetici. Odlučili smo da ćemo okončati našu zavisnost od ruskog fosilnog goriva i diversifikovati naše dobavljače, uključujući LNG. Zbog toga je novi energetski terminal toliko važan“, kaže predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Ministarka Zorana Mihajlović uverava da Srbija neće imati problema sa nabavkom energenata za narednu sezonu i poručuje da je prioritet diversifikacija snabdevanja gasom i naftom. Od terminala u Grčkoj imaće koristi i Srbija koja je 90 odsto zavisna od ruskih energenata.

Vučić iz Aleksandropolisa poručuje da je Srbija spremna da preuzme velike količine gasa iz novog sistema.

„Mi smo duboko zahvalni na pozivu i spremni smo da uzimamo relativno velike količine tečnog prirodnog gasa prerađenog na ovom terminalu. Nepohodno je da izgradimo infrastrukturu za protok između naših zemalja.Već smo počeli da radimo na interkonekciji između Bugarske i Srbije. Verujemo i da će naši bugarski prijatelji izgraditi svoj deo te konekcije. Sve je dakle u našim odnosima i našem povezivanju, rekao bih, i u našem prijateljstvu na Balkanu“, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Geopoliička investicija u novi terminal, koji bi trebalo da počne sa radom sledeće godine, omogućiće Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Severnoj Makedoniji i drugima da gas i naftu nabavljaju iz SAD i zemalja Bliskog Istoka, i tako smanje oslonac u energetici na Rusiju, ali pitanje je u kojoj meri i po kojoj ceni.

Komentari

Vaš komentar