EU i Novi Zeland postigli sporazum o slobodnoj trgovini

Biznis 30. jun 202218:58
Podeli:
Izvor: Pixabay

Evropska unija i Novi Zeland završili su pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi mogao povećati poslovanje dva partnera u području roba i usluga za 30 posto.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je to nakon sastanka u Briselu s novozelandskom premijerkom Džasindom Ardern, koja je rekla da je prošlo 14 godina otkako je ideja o takvom sporazumu prvi put izneta.

Pregovori o slobodnoj trgovini počeli su sredinom 2018. i, za EU, sporazum će staviti trgovinu bloka s Novim Zelandom u rang sa zemljama koje već imaju trgovinski pakt s Novim Zelandom, posebno onima iz 11-očlanog pacifičkog trgovinskog saveza CPTPP.

Sporazum će ukinuti carine na široku paletu proizvoda i biće prvi koji je sklopio EU a koji uključuje mogućnost sankcija ako bilo koja strana prekrši standarde zaštite okoline ili radne standarde.

Carine će biti ukinute za izvoz iz EU-a proizvoda kao što su svinjsko meso, vino, čokolada, slatkiši i keksi. EU će se otvoriti za više mlečnih proizvoda i govedine s Novog Zelanda, što je osetljivo područje za neke zemlje EU.

„Verovatno je pošteno reći da se to nikome ne sviđa, pa smo sigurno postigli dobar sporazum“, rekao je novozelandski ministar trgovine Demijan O’Konor, napola u šali, upitan o kompromisima napravljenim tokom teške, završne faze pregovora.

Komentari

Vaš komentar