Er Srbija: Etihad se ne povlači, već smanjuje svoj udeo

Biznis 27. sep 202216:2018 komentara
Izvor: Shutterstock

Er Srbija saopštila je da se Etihad, manjinski partner države Srbije u toj kompaniji, ne povlači, već u procesu dokapitalizacije usled poremećaja u poslovanju izazvanih pandemijom koronavirusa smanjuje svoj udeo.

Kompanija je podsetila da je od marta 2020. godine, sa različitim intenzitetom, globalnu avio-industriju pogodila „najveća kriza u njenoj istoriji“, usled pandemije koronavirusa, kao i da je avio-industrija jedna od najteže pogođenih grana industrije uopšte i da se posledice krize osećaju i danas.

Povezane vesti

„U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju. Kada je reč o Er Srbiji, u decembru 2020. godine sprovedena je dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije kovida-19“, navela je kompanija, reagujući na informacije da je u toku postupak njenog potpunog prelaska u državno vlasništvo.

Kako je objašnjeno, u toku je proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021. godine, a takođe u cilju otklanjanja posledica pandemije, kao i da su oba postupka sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijumima uskladjenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid–19 i ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Srbije i Er Srbije.

Istaknuto je da je dokapitalizacija Er Srbije preduzeta na zahtev te kompanije u skladu sa uredbom Vlade Srbije, a usklađena sa pravnim okvirom Evropske komisije i njom je omogućeno kompaniji da prevaziđe poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom tokom 2020. i 2021. godine.

Posle druge dokapitalizacije Er Srbije, država Srbija će povećati svoj vlasnički udeo u toj kompaniji sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udeo Etihad ervejza biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto.

„Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udelom. Etihad je strateški partner Er Srbije, ne treba nikada zaboraviti da je ta kompanija svojim ‘know-how-om’, znanjem i iskustvom, suštinski uticala na transformaciju Jat ervejza u modernu evropsku kompaniju kakva je Er Srbija danas“, navela je kompanija.

Komentari

Vaš komentar